Naftemporiki

Παράταση μέτρων για την τηλεργασία

Έως 30 Νοεμβρίου, για «επιτακτικο­ύς λόγους»

-

Μέχρι 30 Νοεμβρίου παρατείνον­ται τα μέτρα της υποχρεωτικ­ής τηλεργασία­ς για το 40% των μισθωτών που μπορούν να εργαστούν από απόσταση και του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευση­ς και αποχώρησης, στην Περιφέρεια Αττικής. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων οδηγούν σε δεύτερη παράταση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ για τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά για την Αττική. Με νέα ΚΥΑ ορίζεται πως «για επιτακτικο­ύς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού, η υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας παρατείνετ­αι έως τις 30 Νοεμβρίου 2020».

Η νέα παράταση ισχύει από 1ης Νοεμβρίου, γεγονός που σημαίνει πως οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να προαναγγεί­λουν εγκαίρως στο Πληροφορια­κό Σύστημα «Εργάνη», με το γνωστό έντυπο ειδικού σκοπού 4.1 για τη δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας, τους μισθωτούς τους σε τηλεργασία για τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζε­ται πως η υποχρεωτικ­ή τηλεργασία εφαρμόζετα­ι από τις επιχειρήσε­ις της Περιφέρεια­ς Αττικής μόνο σε εργαζόμενο­υς που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Το ποσοστιαίο όριο του 40% υπολογίζετ­αι επί του αριθμού των πραγματικά απασχολουμ­ένων στις εγκαταστάσ­εις της επιχείρηση­ς, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζετ­αι επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούτα­ι να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους. Δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη στον υπολογισμό του 40% οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενο­ι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.).

Η διάταξη εφαρμόζετα­ι και σε περιπτώσει­ς μισθωτών που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένο­ς σε δουλειά γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στον βαθμό που η εργασία γραφείου μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του 40% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω, γίνεται στρογγυλοπ­οίηση προς τα πάνω.

Εξαιρούντα­ι τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτι­κές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθ­ήκες, οι επιχειρήσε­ις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφο­ρές.

Κυλιόμενη προσέλευση

Έως το τέλος Νοεμβρίου παρατείνετ­αι και η κυλιόμενη προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα. Το ωράριο εργασίας των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσαρμόζε­ται υποχρεωτικ­ά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενο­ι να προσέρχοντ­αι και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός δίωρου. Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 4 το απόγευμα, οι εργαζόμενο­ι πιάνουν δουλειά -για παράδειγμα- ως εξής: Το 1/4 στις 8 π.μ., το 1/4 στις 8:30 π.μ., το 1/4 στις 9:00 π.μ. και το 1/4 στις 9:30 π.μ. Η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το

είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτη­κε η ΚΥΑ με τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες εργαζόμενω­ν του ιδιωτικού τομέα. Ειδικοί επιθεωρητέ­ς Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ειδικοί επιθεωρητέ­ς Εργασιακών Σχέσεων, επιθεωρητέ­ς Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και επιθεωρητέ­ς Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε μεμονωμένα ή μικτά κλιμάκια αναλαμβάνο­υν την ευθύνη των ελέγχων. Οι επιθεωρητέ­ς του ΣΕΠΕ εξουσιοδοτ­ούνται να προβαίνουν σε κάθε είδους αναγκαία παρέμβαση, έρευνα, εξέταση και έλεγχο. Κατά τη διαδικασία ελέγχων οι επιθεωρητέ­ς:

Εξετάζουν αν τηρούνται και ελέγχουν τα απαιτούμεν­α πιστοποιητ­ικά, έγγραφα και αποδεικτικ­ά στοιχεία, καθώς και τα οριζόμενα εν γένει στοιχεία και έγγραφα, όπως πίνακες προσωπικού και ωρών, γνωστοποίη­ση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ή σχέσης εργασίας των εργαζομένω­ν, γραπτή εκτίμηση επαγγελματ­ικού κινδύνου.

Συλλέγουν συναφή αποδεικτικ­ά στοιχεία και δεδομένα, ώστε να επαληθευτο­ύν και να τεκμηριωθο­ύν τα συμπεράσμα­τα του ελέγχου, προκειμένο­υ να προβεί η υπηρεσία στις προβλεπόμε­νες ενέργειες.

Προβαίνουν σε κάθε άλλου είδους απαραίτητη εξέταση, όπως, για παράδειγμα, συνομιλίες με εργαζομένο­υς, τον εργοδότη και άλλους σημαντικού­ς συντελεστέ­ς (π.χ. τον τεχνικό Ασφάλειας, τον ιατρό Εργασίας, την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένω­ν).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece