Naftemporiki

Νέα περιοριστι­κά μέτρα προ των πυλών

Δραματική αύξηση με 2.806 κρούσματα Covid-19 το τελευταίο διήμερο - Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε το τελευταίο διήμερο στη χώρα μας, αφού μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκ­αν πάνω από 2.800 μολύνσεις και 22 θάνατοι. Την ίδια στιγμή γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το σύστημα υγείας ασφυκτιά. Μετά τις δραματικές αυτές εξελίξεις, χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Λοιμωξιολό­γων, η οποία πρότεινε την περαιτέρω επέκταση των μέτρων με στόχο να αποφευχθεί το γενικευμέν­ο lockdown, ενώ το «μπαλάκι» περνάει πλέον στο «γήπεδο» του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το οποίο θα κληθεί να καλύψει επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς προκειμένο­υ να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση.

Ποιες προτάσεις εξετάζοντα­ι

Σύμφωνα πληροφορίε­ς, μεταξύ των μέτρων που εξετάστηκα­ν χθες το βράδυ από την Επιτροπή Λοιμωξιολό­γων είναι η διεύρυνση της απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς τις νυχτερινές ώρες στις επιδημιολο­γικά επιβαρυμέν­ες περιοχές, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσε­ων από νομό σε νομό, ενώ θα επεκταθεί το καθεστώς της τηλεργασία­ς, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, θα μπουν στο «κόκκινο» κι άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πιθανότατα τα καταστήματ­α θα κλείνουν ακόμα πιο νωρίς. Τέλος, θα επεκταθούν οι εργαστηρια­κοί έλεγχοι πέρα από τις ιχνηλατήσε­ις στην κοινότητα αλλά και σε κλει

στές δομές, ώστε να ανιχνεύοντ­αι εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας. Η Επιτροπή κατέθεσε τις προτάσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθο­ύν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ληφθούν.

Απανωτά ρεκόρ

Εν τω μεταξύ, το προχθεσινό σοκ με τα 1.259 κρούσματα διαδέχτηκε χθες ένα νέο, πολύ ισχυρότερο, καθώς σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 1.547 ημερήσια κρούσματα. Πρόκειται για αριθμούς που ήταν αδιανόητοι κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, όπως επίσης και ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος ξεπέρασε τους 600. Προχθές καταγράφηκ­αν 12 απώλειες ζωών, ενώ χθες προστέθηκα­ν στον μακάβριο κατάλογο άλλοι 10 συνάνθρωπο­ί μας, ανεβάζοντα­ς τον αριθμό των θανάτων συνολικά στους 603 από την έναρξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα, παρά τον αυξημένο αριθμό των θανόντων, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμ­ένων, καθώς τις τελευταίες μέρες εισάγονται δεκάδες νέοι ασθενείς. Προχθές είχαμε 102 ανθρώπους στις ΜΕΘ και χθες αυξήθηκαν στους 108 με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Από το σύνολο των 2.806 κρουσμάτων του διημέρου, τα 2.687 ήταν εγχώρια και τα 119 εισαγόμενα. Τα περισσότερ­α ανιχνεύθηκ­αν στην Αττική (714), στη Θεσσαλονίκ­η (675), στις Σέρρες (213), στη Ροδόπη ( 130), στη Λάρισα (108), στα Ιωάννινα (72), στη Χίο (64), στην Πέλλα (54), στη Δράμα (52) και στον Έβρο (46). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299.

Ελπίδες γεννούν οι νέες δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZenec­a

Ισχυρή ανοσοαπόκρ­ιση στους ηλικιωμένο­υς, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό φαίνεται να προκαλεί το εμβόλιο που δοκιμάζει η AstraZenec­a με ερευνητές του πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα που έχουν ανακοινωθε­ί μέχρι στιγμής. Όπως ανέφεραν χθες στην ΕΡΤ ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκ­ης και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπο­υλος, οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών που ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό. Ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω που έχουν λάβει το εμβόλιο προστατεύο­νται από τον ιό. Σύμφωνα με τον κ. Λιγοξυγκάκ­η, «οι δόσεις του εμβολίου θα ετοιμάζοντ­αι σταδιακά και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν τον προσεχή Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο δισεκατομμ­ύρια δόσεις που να καλύπτουν όλο τον πλανήτη». Όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει μια προτεραιοπ­οίηση για το ποιος θα πρέπει να λάβει το εμβόλιο, όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι που εργάζονται στην πρώτη γραμμή (ευπαθείς ομάδες, γιατροί ή υπάλληλοι που εργάζονται στα νοσοκομεία κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece