Naftemporiki

Δυσοίωνη μελέτη για χιλιάδες νεκρούς

-

Ο καθηγητής Μικροβιολο­γίας και μέλος της επιστημονι­κής επιτροπής για την πανδημία, Αθανάσιος Τσακρής, αναφέρθηκε σε μελέτη του πανεπιστημ­ίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία προβλέπει ότι οι απώλειες ζωών στην Ελλάδα από Covid-19 θα φτάσουν γύρω στις 4.000 έως την 1η Φεβρουαρίο­υ του 2021 με τα μέτρα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμέν­η χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι γύρω στις 3.000, ενώ αν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε ο αριθμός των θανόντων θα εκτιναχθεί στις 14.000.

Επίσης, στην προχθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνη­ς παραδέχθηκ­ε ότι το δεύτερο κύμα είναι πιο δυναμικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις για επιθετική

αύξηση προ των πυλών, ενώ οι αυξητικές τάσεις της πανδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό. Οι νέοι ηλικίας 19-39 ετών διατηρούν τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη επίπτωση από τις ομάδες 0-18 ετών και άνω των 65. Η ηλικιακή ομάδα 40-65 ετών κινείται προς το παρόν στη μισή επίπτωση από την ομάδα των νέων 19-39 ετών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι είναι χειρότερα τα πράγματα απ’ ό,τι τα περιμέναμε και απ’ ό,τι γνωρίζαμε από το πρώτο κύμα, αλλά έτσι κινούνται οι πανδημίες και «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια νόσο για την οποία δεν υπάρχει άμυνα από τον οργανισμό και δεν υπάρχει ανοσία». Έκανε, μάλιστα, έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα γιατί, όπως είπε, ο ιός δεν «σέβεται» κανέναν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece