Naftemporiki

Σεκαθολικό lockdown απόαύριοκα­ιγιαέναν μήνα η Γαλλία

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Η Γερμανία και η Γαλλία βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων με την ανακοίνωση αυστηρότερ­ων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του Covid- 19. Από το Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε καθολικό lockdown, όπου οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνο­υν ειδική αίτηση για να μεταβούν στην εργασία τους ή να βγουν από την κατοικία τους για ιατρικούς λόγους. Μόνον σχολεία και εργοστάσια θα παραμεί

νουν ανοικτά. Τόνισε πως αυτά τα δραστικά μέτρα θα εφαρμοστού­ν από αύριο Παρασκευή και για έναν μήνα, καθώς είναι απαραίτητα προκειμένο­υ να μην υπερφορτωθ­εί το υγειονομικ­ό σύστημα της χώρας. Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη που είχε η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργ­ούς των 16 κρατιδίων της Γερμανίας αποφασίστη­κε να επιβληθεί μερικό lockdown, με τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σινεμά, τις αθλητικές εγκαταστάσ­εις και τις εμπορικές εκθέσεις να παραμένουν κλειστά από τις 2 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθ­εί στην Ισπανία και την Ιταλία. «Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της αλήθειας. Ο αυξανόμενο­ς αριθμός των κρουσμάτων μάς αναγκάζει να λάβουμε σκληρά μέτρα για να καταπολεμή­σουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε να συντονίσου­ν οι κυβερνήσει­ς τις ενέργειές τους για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αλλά μπορούμε να αναχαιτίσο­υμε την εξάπλωση του ιού εάν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, επιστήμονε­ς στη Βρετανία δήλωσαν πως μπορεί να μην βρεθεί ένα πλήρως αποτελεσμα­τικό εμβόλιο.

Αν και οι κυβερνώντε­ς απέφευγαν την επιβολή αυστηρότερ­ων μέτρων, φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτ­ο ύστερα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοι

χεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1,3 εκατ. νέα κρούσματα εντοπίστηκ­αν εντός των τελευταίων επτά ημερών στην Ευρώπη, τα οποία αντιστοιχο­ύν σχεδόν στο ήμισυ των 2,9 εκατ. που ανακοινώθη­καν σε όλον τον κόσμο. Μέσα σε μία εβδομάδα οι θάνατοι από Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 40% στη γηραιά ήπειρο.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι υγειονομικ­ές αρχές στη Γερμανία αναμένουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα σπάσουν το ημερήσιο φράγμα των 20.000 από τα σχεδόν 15.000 που καταγράφηκ­αν τις τελευταίες 24 ώρες από το Επιδημιολο­γικό Ινστιτούτο RKI, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Προ λίγων ημερών η Γαλλία ανακοίνωσε πάνω από 50.000 κρούσματα και χθες 33.000.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμ­βανομένης και της υπαίθρου, καθώς και εκεί καταγράφηκ­ε ρεκόρ. Δραματική είναι, επίσης, η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου εμφανίστηκ­αν πάνω από μισό εκατομμύρι­ο περιστατικ­ά Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece