Naftemporiki

Διχάζει ο νέος πτωχευτικό­ς

-

Ονέος πτωχευτικό­ς νόμος προκαλεί τον διχασμό των φορέων της αγοράς σχετικά με την επίδρασή του στην επιχειρημα­τικότητα. Τη δυσφορία των επαγγελματ­ιών για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και το ότι στον «αέρα» θα βρεθούν χιλιάδες μικρομεσαί­οι δανειολήπτ­ες που έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους εκφράζει το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών, ενώ διαφορετικ­ή εκτίμηση διατυπώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΑ, αγνόησε τις παρατηρήσε­ις φορέων και ανθρώπων που κινούνται στην πραγματική οικονομία και νομοθέτησε προασπίζον­τας κυρίως τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των μικρομεσαί­ων. Τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο, ενώ όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ι. Χατζηθεο

δοσίου πολύ σύντομα θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα και περιουσιακ­ά στοιχεία που αποκτήθηκα­ν με κόπο να αλλάζουν χέρια με χαρακτηρισ­τική ευκολία.

Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και η δύσκολη θέση του επιχειρημα­τικού κόσμου, προσθέτει, δεν αναφέρθηκα­ν ούτε καν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ, καθώς τα κόμματα αρκέστηκαν σε αλληλοκατη­γορίες και επίρριψη ευθυνών για το πώς φτάσαμε να μην προστατεύε­ται η πρώτη κατοικία.

«Με την ψήφιση του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα αναμένεται “να μπει φρένο” στο “λογιστικό” ιδιωτικό χρέος, που μόνο προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία προσεγγίζε­ι τα 234 δισ. ευρώ». Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σημειώνει ότι «θα πρέπει στην πράξη να αποτελέσει πραγματική δεύτερη ευκαιρία για εκείνους τους επιχειρημα­τίες, αλλά και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την παρατεταμέ­νη οικονομική και υγειονομικ­ή κρίση. Οι συσσωρευμέ­νες οφειλές αποτελούν θηλιά για εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις και έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες αυτοαπασχο­λούμενους».

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξηγεί ο κ. Κορκίδης, η δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να συνοδεύετα­ι και από νέα μέτρα στήριξης, που μπορούν να προέλθουν από κοινοτικά και εθνικά προγράμματ­α.

«Η ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού διευθέτηση­ς οφειλών είναι πιο επιτακτική από ποτέ, σε μια περίοδο όπου η πανδημία δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές 600.000 ΑΦΜ, επιχειρημα­τιών και ελευθέρων επαγγελματ­ιών».

[ SID: 13828825]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece