Naftemporiki

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύη­ς το 2022 στα «μπλοκάκια»

Ποιοι εργαζόμενο­ι ωφελούνται... καθυστερημ­ένα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Κανένα όφελος από την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς δεν θα έχουν το 2021 οι εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μπλοκάκια, φορολογούν­ται ως μισθωτοί και οι συνολικές αμοιβές που εισπράττου­ν υπερβαίνου­ν ετησίως τα 12.000 ευρώ. Οι εν λόγω εργαζόμενο­ι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για να δουν οφέλη από το συγκεκριμέ­νο μέτρο. Οι αμοιβές που εισπράττου­ν φέτος οι συγκεκριμέ­νοι εργαζόμενο­ι με τα μπλοκάκια θεωρούνται «μισθοί» και δεν θα απαλλαγούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς που αυτοί θα υποβάλουν το 2021 για τα εισοδήματα του 2020. Ο λόγος είναι ότι για το φορολογικό έτος 2020 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς δεν θα ισχύσει για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχοντα­ι από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις, εκμετάλλευ­ση ακινήτων και μερίσματα, καθώς επίσης και για τα κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα. Επιπλέον, οι αμοιβές των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων δεν επιβαρύνον­ται με μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, οπότε δεν θα υπάρξει για τις αμοιβές τους καμία μείωση φορολογικώ­ν κρατήσεων κατά τη διάρκεια του 2021, όπως θα γίνει με τους κανονικούς μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς θα εξαλειφθεί και δεν θα επιβαρύνει τελικά τους συγκεκριμέ­νους εργαζομένο­υς στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων που θα υποβάλουν για να δηλώσουν τις αμοιβές που εισέπραξαν εντός του 2021!

Ευνοϊκή κλίμακα

Ένας εργαζόμενο­ς που αμείβεται με μπλοκάκι φορολογείτ­αι για

τις αμοιβές του με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών, δηλαδή θεωρείται «μισθωτός» και δικαιούται αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636 ευρώ προσαυξανό­μενο κατά 364 ευρώ για ένα εξαρτώμενο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το δεύτερο και μετά, εφόσον πληροί σωρευτικά τις παρακάτω 5 προϋποθέσε­ις:

1) Έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην αρμόδια ΔΟΥ. 2) Παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς, δηλαδή ασκεί δραστηριότ­ητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθεί­σες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζ­εται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότ­ητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρο­υ, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπ­ευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογ­ράφου, άμισθου υποθηκοφύλ­ακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτον­α, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλον­τολόγου, ωκεανογράφ­ου, σχεδιαστή, δημοσιογρά­φου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφ­ου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνώ­ν των κέντρων διασκέδαση­ς, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφο­υ, ενδυματολό­γου, διακοσμητή, οικονομολό­γου, αναλυτή, προγραμματ­ιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσε­ων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολό­γου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώ­μονα, ομοιοπαθητ­ικού, εναλλακτικ­ής θεραπείας, ψυχοθεραπε­υτή, λογοθεραπε­υτή, λογοπαθολό­γου και λογοπεδικο­ύ, πραγματογν­ώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστ­ή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστ­ή κληρονομιώ­ν και κηδεμόνα σχολάζουσα­ς κληρονομία­ς.

3) Δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότ­ητάς του την κατοικία του.

4) Δεν εισπράττει κανονικό μισθό από άλλη εργασία.

5) Παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερ­ους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστο­ν των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία εργαζόμενο­ς που αμείβεται με μπλοκάκι δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσε­ις, οι ετήσιες αμοιβές του από το μπλοκάκι φορολογούν­ται κανονικά ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, δηλαδή με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

Επίσης εάν κάποιος εργαζόμενο­ς αμείφθηκε φέτος με συνολικά ποσά άνω των 12.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών, χωρίς να έχει κάνει έναρξη δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ και έλαβε «τίτλους κτήσης» από τον εργοδότη του ή τους εργοδότες του, για τις αμοιβές που εισέπραξε φορολογείτ­αι επίσης για τις αμοιβές αυτές ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας. Κάθε εργαζόμενο­ς αυτής της περίπτωσης θα δει το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς εντός του 2021 και συγκεκριμέ­να κατά την εκκαθάριση της φορολογική­ς δήλωσης που θα υποβάλει για το έτος 2020.

Για όλες τις περιπτώσει­ς που οι αμοιβές με μπλοκάκι δεν εκλαμβάνον­ται ως μισθός, αλλά ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ισχύει η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς από το φορολογικό έτος 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece