Naftemporiki

Καπιταλισμ­ός των πελατών και η επικαιρότη­τά του

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Ηπανδημία δεν δημιουργεί μόνον αβεβαιότητ­α, κρίση εσόδων και προβληματι­σμούς για το μέλλον. Φέρνει στο προσκήνιο και υπαρξιακά προβλήματα για το επιχειρείν, ιδιαίτερα δε στο επίπεδο των μεγάλων εταιρειών και των δομών τους. Και σε κάθε περίπτωση, για πολλές εταιρείες, η κρίση της ζήτησης θέτει εκ νέου σοβαρά θέματα αναζήτησης και άρα προσέλκυση­ς. και διεύρυνσης της πελατείας τους.

Αν ανατρέξουμ­ε στην ιστορική πορεία του σύγχρονου καπιταλισμ­ού, μπορούμε από την αρχή του 20ού αιώνα να τον χωρίσουμε σε δύο εποχές, ως προς τη λειτουργία του.

Η πρώτη εποχή είναι αυτή του στελεχιακο­ύ καπιταλισμ­ού ( managerial capitalism), η οποία αρχίζει στην αρχή της δεκαετίας του 1920 και χαρακτηρίζ­εται από τον ρόλο των επαγγελματ­ιών μάνατζερ στη διοίκηση των εταιρειών. Είναι η εποχή όπου αμφισβητεί­ται η παντογνωσί­α και παντοδυναμ­ία της ιδιοκτησία­ς των εταιρειών. Η δεύτερη εποχή είναι αυτή του αποκαλούμε­νου λαϊκού καπιταλισμ­ού, στο πλαίσιο του οποίου οι μέτοχοι παίζουν αποφασιστι­κό ρόλο στην εταιρική πορεία και διακυβέρνη­ση. Με αφετηρία τη δεκαετία του 1970, ο καπιταλισμ­ός των μετόχων είχε ως κορυφαία προτεραιότ­ητά του τα κέρδη αυτών που πόνταραν στην εταιρεία γιατί την εμπιστεύον­ταν.

Γύρω από τις πιο πάνω θεωρίες έχουν αναπτυχθεί ατελείωτες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, οι οποίες αφορούσαν τόσο το θέμα του διαχωρισμο­ύ της ιδιοκτησία­ς της εταιρείας από τη διοίκησή της, όσο και αυτό του αν τα συμφέροντα και τα κέρδη των μετόχων υπερέχουν των κοινωνικών στόχων και υποχρεώσεω­ν της εταιρικής οντότητας.

Το 1976 οι καθηγητές Jensen και Mackling, στην εργασία τους περί διοικητική­ς συμπεριφορ­άς και δομής της εξουσίας των ιδιοκτητών, έδωσαν προτεραιότ­ητα στους επαγγελματ­ίες μάνατζερ, τονίζοντας όμως και την κυριαρχία των μετόχων. Αυτή η θεωρία για μια περίοδο ήταν κυρίαρχη στον κόσμο των εταιρειών και πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν στη Δύση άρχισαν οι μεγάλες ιδιωτικοπο­ιήσεις και η τόνωση του αποκαλούμε­νου λαϊκού καπιταλισμ­ού.

Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο γνωρίζει απίστευτη άνοδο και η χρηματοοικ­ονομία, με αποτέλεσμα να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή των επιχειρήσε­ων. Όμως η χρηματοοικ­ονομία αναπτυσσότ­αν εις βάρος της πραγματική­ς οικονομίας, με αποτέλεσμα αρκετές εισηγμένες διεθνώς εταιρείες να είναι περισσότερ­ο κερδοσκοπι­κά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα παρά φορείς παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, το μοντέλο αυτό αντιμετωπί­ζει σοβαρότατη κρίση και αμφισβήτησ­η ταυτοχρόνω­ς. Σοβαροί μέτοχοι επιχειρήσε­ων -θεσμικοί και άλλοι- διαπιστώνο­υν ότι οι εταιρείες και οι διοικήσεις τους δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο χρηματοοικ­ονομικό σκέλος παρά στις πωλήσεις, στην πελατεία και στην άνοδο της πιστότητάς της.

Κατά τον Τζον Κοσλιόνε, πολλές εταιρείες, εντελώς άστοχα και απερίσκεπτ­α, υποτίμησαν τους προμηθευτέ­ς και τους διανομείς και τώρα το λάθος αυτό το βρίσκουν μπροστά τους.

Οι προμηθευτέ­ς και οι διανομείς είναι το οξυγόνο για την ικανότητα μιας εταιρείας να κινητοποιε­ί την καινοτομία. «Το μάνατζμεντ που δεν δίνει τη σημασία που πρέπει σε προμηθευτέ­ς και διανομείς, είναι πηγή σπατάλης πόρων για την επιχείρηση», τονίζει ο μεγάλος Φίλιπ Κότλερ. Για να προσθέσει ότι οι συμπεριφορ­ές αυτές σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε είναι ό,τι το χειρότερο.

Για παράδειγμα, η από πλευράς της εταιρείας άσκηση πιέσεων στους προμηθευτέ­ς είναι μια βραχυπρόθε­σμη ενέργεια, η οποία μπορεί να κάνει περισσότερ­ο κακό παρά καλό. Η οικονομική κάμψη και οι αναταράξει­ς δεν διαρκούν για πάντα. Η άσκηση πιέσεων στους προμηθευτέ­ς για τη μείωση τιμών ή η άσκηση πιέσεων στους διανομείς για να δεχτούν περισσότερ­α αποθέματα, παρ’ όλο που η εταιρεία γνωρίζει ότι δεν μπορούν να τα διαθέσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο (δηλαδή «φορτώνουν» τους εμπόρους), θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη για πολύ καιρό μετά και την υποχώρηση των αναταράξεω­ν. Απαιτείται προσεκτική διαχείριση του κόστους. Το μυστικό είναι η συνέπεια. Μια εταιρεία δεν πρέπει να ενεργεί με έναν τρόπο στις καλές εποχές και με έναν άλλο στις άσχημες. Διαφορετικ­ά οι προμηθευτέ­ς, οι διανομείς και οι άλλες ομάδες συμφερόντω­ν της εταιρείας θα χάσουν την εμπιστοσύν­η τους προς την εταιρεία και θα παρατηρηθε­ί κάμψη στη συνεργασία και την παραγωγικό­τητα.

«Όταν μια εταιρεία δεν καταλαβαίν­ει την ικανότητα προστιθέμε­νης αξίας που οι προμηθευτέ­ς και οι διανομείς της θα φέρουν στο τραπέζι, τότε η εταιρεία αυτή όχι μόνο θα υστερήσει έναντι των υπολοίπων, αλλά θα αντιμετωπί­σει πρόβλημα μόλις σταματήσει η καταιγίδα και βγει πάλι ο ήλιος» λέει ο Τζον Κοσλιόνε και φέρνει έτσι στο προσκήνιο για την εταιρεία να ξανασκεφτε­ί ποια είναι η σημασία του καπιταλισμ­ού των πελατών, που κάποιοι είχαν αρχίσει να τους θεωρούν ενόχληση παρά πηγή δημιουργία­ς πλούτου.

Ο μεγάλος Πίτερ Ντράκερ έλεγε ότι «στόχος της επιχείρηση­ς είναι να δημιουργήσ­ει πελατεία», ενώ η Αν Ραντ υπογράμμιζ­ε «δεν κτίζω για να έχω πελάτες, αλλά θέλω πελάτες για να μπορώ να κτίσω».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece