Naftemporiki

Κοινά πρότυπα για τον καθορισμό ελάχιστου μισθού

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαίσιο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο με ελάχιστα πρότυπα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα κράτη-μέλη που διαθέτουν σχετική νομοθεσία προβλέπει η χθεσινή πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση της Κομισιόν κινείται στα όρια των αρμοδιοτήτ­ων της, δεδομένου ότι ο καθορισμός και το ύψους του κατώτατου μισθού είναι αποκλειστι­κές αρμοδιότητ­ες των κρατώνμελώ­ν. Απλώς, η Επιτροπή «πατάει» νομικά στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν, χωρίς να πηγαίνει μακριά γιατί γνωρίζει πως η πρότασή της θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο όταν φτάσει στο Συμβούλιο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα 21 κράτη-μέλη, και η Ελλάδα, έχουν θεσμοθετημ­ένο κατώτατο μισθό, ενώ 6 χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος) δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο με νόμο. Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών είναι τεράστιες με τις δύο άκρες της ψαλίδας να κινούνται μεταξύ 312 ευρώ στη Βουλγαρία και 2.142 ευρώ στο Λουξεμβούρ­γο, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 758 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat (2020).

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχει νομοθεσία ή όχι, αλλά ο τρόπος καθορισμού

των κατώτατων μισθών και το κατά πόσο συμμετέχου­ν ενεργά οι εργαζόμενο­ι στις διαπραγματ­εύσεις.

Να ζουν με αξιοπρέπει­α

Η Επιτροπή, όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της, θέλει να διασφαλιστ­εί ότι οι εργαζόμενο­ι στην Ε.Ε. προστατεύο­νται από επαρκείς κατώτατους μισθούς που τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπει­α όπου κι αν εργάζονται. Όταν ορίζονται σε επαρκή επίπεδα, οι κατώτατοι μισθοί όχι μόνο έχουν ευεργετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά αποτελούν πηγή οικονομικώ­ν οφελών σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς μειώνουν τις ανισότητες, συμβάλλουν στη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και ενισχύουν τα εργασιακά κίνητρα, αναφέρει.

Η Κομισιόν διαπιστώνε­ι ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τομείς που χαρακτηρίζ­ονται από υψηλότερο ποσοστό εργαζομένω­ν με χαμηλή αμοιβή, όπως καθαρισμός, λιανικό εμπόριο, υγειονομικ­ή και μακροχρόνι­α περίθαλψη και οικιακή φροντίδα.

Η προτεινόμε­νη οδηγία δημιουργεί ένα πλαίσιο ελάχιστων προτύπων για να καταστήσει τους κατώτατους μισθούς πιο κατάλληλου­ς. Η πρόταση δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν έναν νόμιμο κατώτατο μισθό, ούτε θέτει ένα κοινό επίπεδο αυτού.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, οι χώρες με υψηλή χρήση συλλογικών διαπραγματ­εύσεων έχουν συνήθως χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένω­ν με χαμηλή αμοιβή, χαμηλότερε­ς μισθολογικ­ές ανισότητες και υψηλότερου­ς κατώτατους μισθούς. Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί συνεπώς στην προώθηση συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για τους μισθούς σε όλα τα κράτημέλη.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων

Προκειμένο­υ οι κατώτατοι μισθοί να κινούνται σε επαρκή επίπεδα, η πρόταση οδηγίας προβλέπει σαφή και σταθερά κριτήρια για τον καθορισμό τους και ενδεικτικέ­ς τιμές αναφοράς για την καθοδήγηση της αξιολόγηση­ς της επάρκειας αυτών. Τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης να διασφαλίσο­υν ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχου­ν αποτελεσμα­τικά στον καθορισμό και την ενημέρωση των νόμιμων κατώτατων μισθών.

Τέλος, η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση της εφαρμογής και την παρακολούθ­ηση της προστασίας που παρέχεται από τους κατώτατους μισθούς, όπως ορίζεται σε κάθε χώρα. Μάλιστα, θα απαιτείται από τα κράτη-μέλη να υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις στην Επιτροπή με τα στοιχεία σχετικά με την προστασία που προσφέρουν οι κατώτατοι μισθοί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece