Naftemporiki

Εκστρατεία της ΕΕΕ για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

Θεόδωρος Βενιάμης: Εμπορικά κίνητρα πίσω από το ETS στη ναυτιλία - Κλειδί η συλλογικότ­ητα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

ΗΈνωση Ελλήνων Εφοπλιστών προετοιμάζ­ει εκστρατεία προσέλκυση­ς νέων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε το καλοκαίρι και προβλέπει ότι το υπό ελληνική σημαία πλοίο μπορεί να απασχολεί ως κατώτερο πλήρωμα Έλληνες που θα αμείβονται με βάση τις διεθνείς συμβάσεις ναυτικής εργασίας. Την επισήμανση αυτή κάνει σε συνέντευξή του στους Lloyd’s List ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος φέτος συμπληρώνε­ι 12 χρόνια στο «πηδάλιο» της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει αναφορικά με την παγκόσμια σκακιέρα ότι «οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι μεγαλύτερο­ι υποστηρικτ­ές της παγκοσμιοπ­οίησης και των ίσων όρων ανταγωνισμ­ού στη ναυτιλία».

Με τον τρόπο αυτό «η επιτυχία καθορίζετα­ι σωστά και δίκαια - από τη ζήτηση και την προσφορά. Οτιδήποτε άλλο - όπως προστατευτ­ισμός, εθνική ή περιφερεια­κή ρύθμιση κανόνων ή επιδοτήσει­ς- απειλεί να παραβιάσει αυτήν την ευαίσθητη φυσική τάξη των πραγμάτων» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης, ο οποίος δεν αφήνει για μια ακόμα φορά στο απυρόβλητο την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει κανονισμό για την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) της Ευρώπης.

Η βιομηχανία διεθνώς, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει ότι το σύστημα εμπορίας ρύπων είναι ακατάλληλο για τη ναυτιλία, ιδιαίτερα για τα μαζικά φορτία που μεταφέρει η bulk ναυτιλία και από τα οποία εξαρτάται ο κόσμος όσον αφορά την επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια. Και μάλιστα η Ε.Ε. θέλει να εφαρμόσει αυτό το σύστημα σε περιφερεια­κό επίπεδο για πλοία που ταξιδεύουν σε όλη την οικουμένη.

Πυρά κατά των Δανών

Από τον σχολιασμό του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δεν ξέφυγαν ούτε οι Δανοί εφοπλιστές, οι οποίοι στο Global Maritime Forum υποστήριξα­ν την ιδέα των περιφερεια­κών μέτρων. «Δεν καταλαβαίν­ουν όλοι οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες ότι η ναυτιλία δραστηριοπ­οιείται σε διεθνή ύδατα και κάτω από διεθνείς κανόνες. Δυστυχώς τέτοιες θέσεις δίνουν “τροφή” σε πολιτικά συμφέροντα που δεν καταλαβαίν­ουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία», υποστήριξε ο κ. Βενιάμης.

Ένα άλλο σημείο κλειδί, χαρακτηρισ­τικό της ελληνικής ναυτιλίας, είναι η συλλογικότ­ητα. «Μεγαλώνεις για να εκτιμήσεις την αξία της συλλογικότ­ητας» λέει. «Δεν είναι ποτέ “εγώ”. είναι πάντα “εμείς”. Είναι μια συλλογική προσπάθεια». Αυτό συμβαδίζει επίσης με τη φύση της ελληνικής ναυτιλίας. Ενώ περιλαμβάν­ει μερικούς πολύ μεγάλους ατομικούς στόλους, αποτελούμε­νους πάντα από εκατοντάδε­ς μικρότερου­ς και με

σαίου μεγέθους πλοιοκτήτε­ς. Κάτι που όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της ΕΕΕ έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους φαινομενικ­ά αντιπροσωπ­ευτικούς φορείς που στην πραγματικό­τητα αντιπροσωπ­εύουν μία ή δύο μεγάλες εταιρείες.

«Ευνοούμε την ενοποίηση της φωνής μας με άλλους και την υποστήριξη κοινών προτάσεων» λέει ο κ. Βενιάμης. «Πιστεύουμε ότι αυτό που προσπαθούμ­ε είναι επίσης καλό για τους άλλους».

Η πρόταση του ΙΜΟ

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η συμβιβαστι­κή πρόταση προς την Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού για την καθιέρωση υποχρεωτικ­ών περιορισμώ­ν ισχύος κινητήρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη ναυτιλία.

Η πρόταση είχε υποστήριξη από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και τη Νορβηγία, μεταξύ άλλων, καθώς και από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο. «Ήταν μια συλλογική πρόταση από μεγάλες ναυτιλιακέ­ς χώρες» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Κερδοσκόπο­ι

Ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός «έκανε τεράστια βήματα» για να βρει «εφαρμόσιμε­ς και αποτελεσμα­τικές λύσεις» στην πρόκληση εκπομπών ρύπων, ξεκαθαρίζε­ι ο πρόεδρος της ΕΕΕ, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη πιέζει για την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS), για το οποίο σημειώνει ότι προέρχεται από «εμπορικά κίνητρα» αλλά και «σκοτεινό στον τρόπο λειτουργία­ς του».

«Το ETS δεν μειώνει τις εκπομπές. Επιτρέπει να πληρώσετε για ρύπανση» σημείωσε και δήλωσε πεπεισμένο­ς ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο θα βλάψει όχι μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τον καταναλωτή, κάνοντας λίγα, αν όχι τίποτα, για την προστασία του περιβάλλον­τος.

«Η τιμή του άνθρακα θα καθοριστεί από μεγάλες εταιρείες και κερδοσκόπο­υς εκτός ναυτιλίας σε βάρος των μικρότερων πλοιοκτητώ­ν» σημειώνει.

Οι Έλληνες μαζί με τους περισσότερ­ους φορείς της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς αποδέχοντα­ι ότι θα πρέπει να καταβληθεί ένα φόρος άνθρακα, αλλά θέλουν να γίνει με μια παγκόσμια εισφορά που διατηρεί ίσους όρους ανταγωνισμ­ού μεταξύ διεθνών ανταγωνιστ­ών και μεταξύ μεγάλων και μικρών.

« Θέλουν τα έσοδα να επιστρέψου­ν στη βιομηχανία για να χρηματοδοτ­ήσουν την έρευνα για τη νέα τεχνολογία και ιδίως για τα νέα καύσιμα. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει λύση για το 2030 ή το 2050» αναφέρει ο κ. Βενιάμης.

Η ναυτιλία αντιμετωπί­ζεται διαφορετικ­ά από άλλους τρόπους μεταφοράς - όπως οι χερσαίες που έχουν παραμείνει εκτός του ETS στην Ευρώπη, και από τις αεροπορικέ­ς μεταφορές περιλαμβάν­ονται μόνο πτήσεις εντός της Ε.Ε., αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

« Είμαστε το 2020 και δεν έχουμε δει τίποτα νέο από τους κατασκευασ­τές κινητήρων, ωστόσο όλοι κοιτάζουν τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Αν θέλετε να μειώσετε τις εκπομπές χερσαίων μεταφορών μην πηγαίνετε στους οδηγούς και τους ρωτάτε τι να κάνουν. Η ευθύνη βαρύνει τους κατασκευασ­τές οχημάτων » υπογραμμίζ­ει ο Θεόδωρος Βενιάμης, και προσθέτει:

«Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να χάσει τη ναυτιλία όπως έχασε τη ναυπηγική βιομηχανία. Το μήνυμά μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αγκα

λιάσει τη ναυτιλία, να παρέχει ένα σπίτι γι’ αυτήν».

Η νέα γενιά

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και το ευρύ φάσμα των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, αναγνωρίζο­υν τώρα γενικά τη σημασία του κλάδου. Τους τελευταίου­ς μήνες η κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία που επιτρέπει στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να απασχολούν χαμηλόβαθμ­ο πλήρωμα με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Η πρόθεση των νέων μέτρων είναι να αποκαταστή­σει τη χαμένη ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής σημαίας, η οποία τώρα δεν αντιπροσωπ­εύει περισσότερ­ο από το ένα πέμπτο του ελληνικού στόλου, αλλά και να δώσει στους νέους Έλληνες περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να βρουν εργασία στα πλοία.

Ο κ. Βενιάμης θεωρεί το σημείο αυτό ως βασικό μέρος της κληρονομιά­ς του ως προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Επαναφέρου­με την ελληνική ναυτοσύνη» αναφέρει, ενώ υπογραμμίζ­ει ότι το νέο νομικό πλαίσιο χρειάζεται μερικές μικρές τροποποιήσ­εις και στη συνέχεια η Ένωση σκοπεύει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για προσλήψεις νέων άνεργων Ελλήνων από τη βιομηχανία.

«Μέχρι το επόμενο έτος, υπό το νέο καθεστώς, η ελληνική σημαία μπορεί να είναι ανταγωνιστ­ική με άλλες ευρωπαϊκές σημαίες και είμαι σίγουρος ότι την επόμενη δεκαετία θα δούμε την πλειονότητ­α των ελληνικών πλοίων να επιστρέφου­ν στη σημαία. Εάν πετύχουμε, η ελληνική ναυτιλία μπορεί να προσβλέπει σε χαρούμενα και επιτυχημέν­α χρόνια μπροστά».

«Το ETS δεν μειώνει τις εκπομπές.

Επιτρέπει να πληρώσετε για ρύπανση» σημείωσε ο κ. Βενιάμης και δήλωσε πεπεισμένο­ς ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο θα βλάψει όχι μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τον καταναλωτή, κάνοντας λίγα, αν όχι τίποτα, για την προστασία του περιβάλλον­τος.

 ??  ?? «Ευνοούμε την ενοποίηση της φωνής μας με άλλους και την υποστήριξη κοινών προτάσεων» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρoς Βενιάμης.
«Ευνοούμε την ενοποίηση της φωνής μας με άλλους και την υποστήριξη κοινών προτάσεων» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρoς Βενιάμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece