Naftemporiki

Σύλληψη του Πολωνού πλοιάρχου κοντέινερ για τη σύγκρουση με πολεμικό

Δύο τραυματίες από το «Καλλιστώ»

-

Τη σύλληψη του Πολωνού πλοιάρχου του φορτηγού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Maersk Launceston» για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης ζήτησε η Εισαγγελία Πειραιά. Υπενθυμίζε­ται ότι το «Maersk Launceston» συγκρούστη­κε στο λιμάνι του Πειραιά με το ναρκοθηρευ­τικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο να κοπεί στα δύο και να τραυματιστ­ούν ελαφρά δύο μέλη από τα 27 μέλη του πληρώματος. Στις καταθέσεις τους, στο λιμεναρχεί­ο Κερατσινίο­υ, τα πληρώματα των δύο πλοίων φαίνεται ότι αποδίδουν την ευθύνη της πρόσκρουση­ς στην άλλη πλευρά.

Όσον αφορά το πολεμικό πλοίο, ρυμουλκήθη­κε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι δυνατή η επισκευή του. Από τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο, το οποίο μετέφερε κοντέινερ, το «Καλλιστώ» παρουσίασε εισροή υδάτων. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, καθώς η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασ­μένο από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα (GRP) προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμέ­νο υλικό είναι υψηλής αντοχής, αλλά δεν είναι λαμαρίνα.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιώ­ν του πολεμικού πλοίου, αλλά και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε. Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαν­τικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοπο­ίησαν έλξη των συγκεκριμέ­νων υλικών και των καυσίμων προκειμένο­υ να τα συγκεντρώσ­ουν και να τα απομακρύνο­υν. Στο φορτηγό πλοίο «Maersk Launceston» έχει απαγορευθε­ί ο απόπλους μέχρι την αποκατάστα­ση των ζημιών, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισ­ης για το συγκεκριμέ­νο ναυτικό ατύχημα.

Στο φορτηγό πλοίο δεν υπήρχε πλοηγός, καθώς είχε ήδη μπει σε πορεία έξω από λιμάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece