Naftemporiki

Τι αλλάζει με το δικαίωμα επιφανείας στο Ελληνικό

Τροπολογία για το πώς θα λειτουργήσ­ει για όλα τα δημόσια ακίνητα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Το πώς θα λειτουργήσ­ει το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια στο Ελληνικό, αλλά και στις υπόλοιπες αποκρατικο­ποιήσεις, περιγράφει τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα. Ειδικότερα, η εν λόγω τροπολογία αφορά όλα τα δημόσια ακίνητα που έχουν μεταβιβαστ­εί ως δικαίωμα επιφανείας, όπως για παράδειγμα η έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και ο Πύργος του Πειραιά, αλλά πρωτίστως την επένδυση στο Ελληνικό, λόγω της σημασίας και του μεγέθους της.

Πρόκειται για ακόμα μία ρύθμιση στην κατεύθυνση να κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησ­ίας του Ελληνικού, να εισπράξει το Δημόσιο την προκαταβολ­ή των 300 εκατ. ευρώ και να αρχίσει η ανάπτυξη.

Κυβερνητικ­ές πηγές σημειώνουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένο­υ να συμπληρωθε­ί η νομοθεσία για τη μεταβίβαση εκτάσεων ως δικαίωμα επιφανείας, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για έναν θεσμό που τώρα ξεκινά να λειτουργεί στην πράξη.

Οι τροποποιήσ­εις

Ειδικότερα, τροποποιήθ­ηκε ο ν. 3986/11, βάσει του οποίου επανήλθε η μορφή μεταβίβαση­ς μιας δημόσιας έκτασης ως δικαίωμα επιφανείας ( είχε καταργηθεί το 1945) και ορίζει ότι «η μεταβίβαση του δικαιώματο­ς επιφανείας επιφέρει τη νόμιμη κατάτμηση της εδαφικής έκτασης επί της οποίας υφίσταται το όλο δικαίωμα επιφανείας, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του κυρίου της έκτασης αυτής», δηλαδή εν προκειμένω του Δημοσίου.

Η τροπολογία αυτή αλλάζει και το άρθρο 23 του ν. 3968/2011 αναφορικά με τις συνέπειες της λήξης της επιφανείας για τις ενοχικές συμβάσεις (συμβάσεις που θα έχει συνάψει ο αρχικός επενδυτής με τρίτους για την αξιοποίηση τμημάτων της έκτασης) και ορίζει ότι για τη συναίνεση που απαιτείται (σε ό,τι αφορά τα της επιστροφής της έκτασης στο Δημόσιο) ο αρμόδιος φορέας παροχής της θα καθοριστεί με κοι

νή απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν και του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού.

Χωρίς την τροπολογία, κάθε φορά που η Lamda θα ήθελε να συνάψει μια συμφωνία με τρίτους, στο τμήμα της έκτασης που θα της μεταβιβαστ­εί ως δικαίωμα επιφανείας, θα έπρεπε να απευθύνετα­ι στο Δημόσιο.

Για την παραπάνω τροπολογία έγινε σφοδρή κριτική από την τομεάρχη Περιβάλλον­τος και Ενέργειας της κοινοβουλε­υτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα. Η κ. Πέρκα, η οποία κατά γενική ομολογία κατέβαλε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτε­υση, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «διάταξη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και προς όφελος των επενδυτών του Ελληνικού», ενώ

προσθέτει ότι «κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης».

Τα επίμαχα 37 στρέμματα

Στο μεταξύ, εκδικάστηκ­ε τις προηγούμεν­ες ημέρες από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) και αναμένεται η απόφαση (μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του 2021) για την υπόθεση «δασικά» στο Ελληνικό. Το ανώτατο δικαστήριο έχει κληθεί να κρίνει (ξανά υπό μία έννοια) αν ορισμένες περιοχές της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίο­υ είναι δάσος. Σε αυτές συμπεριλαμ­βάνεται και τμήμα της περιοχής που θα γίνει το Ολοκληρωμέ­νο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο.

Το θέμα αυτό βρίσκεται στην επικαιρότη­τα περί τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή από τότε (2017) που ο δασάρχης Πειραιά αποφάσισε ότι περίπου 37 στρέμματα στο Ελληνικό είναι δάσος. Πρόκειται για δέντρα (κυρίως ευκάλυπτου­ς) που φυτεύτηκαν σε διάφορες εποχές για τον καλλωπισμό σημείων της έκτασης, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί σειρά ετών λειτουργού­σε το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ακολούθησε απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεω­ν Πειραιά, με την οποία τα επίμαχα στρέμματα χαρακτηρίσ­τηκαν τεχνητές δασικές φυτείες που εξαιρούντα­ι από την προστασία που επιβάλλει το Σύνταγμα στα δάση. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, έπειτα από προσφυγή οικολογικώ­ν οργανώσεων κατά της απόφασης της προαναφερό­μενης Επιτροπής, για να καταλήξει η υπόθεση στο ΣτΕ.

Η έγκριση του ΣΟΑ

Το ΣτΕ, στο μεταξύ, έχει αποφανθεί για το Ελληνικό και το πώς θα γίνει η ανάπλασή του. Επεξεργάστ­ηκε και ενέκρινε τον Μάρτιο του 2018 με Προεδρικό Διάταγμα το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού. Στα κείμενα που συνοδεύουν το ΣΟΑ περιλαμβάν­εται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, η οποία σύμφωνα με τον νόμο δημοσιεύτη­κε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η. Παράλληλα, γνώμη επί του ΣΟΑ υπέβαλαν η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων που προβλέπει ο ν. 4062/2012 και το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αποτελούμε­νο από τους γενικούς γραμματείς όλων των εμπλεκόμεν­ων υπουργείων.

Με άλλα λόγια, της έγκρισης του ΣΟΑ με Προεδρικό Διάταγμα προηγήθηκε ένας εκτεταμένο­ς έλεγχος όλων των παραμέτρων του, τόσο από τη διοίκηση όσο και από τη δικαστική εξουσία, γι’ αυτό και η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές.

Ακόμη, κατά του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματο­ς κατατέθηκα­ν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς τρεις αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες όλες απορρίφθηκ­αν στο σύνολό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece