Naftemporiki

Σε λειτουργία η νέα μονάδα βιοαερίου από την Ηλέκτωρ

-

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί η νέα Μονάδα Ενεργειακή­ς Αξιοποίηση­ς Βιοαερίου εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ένα έργο στρατηγική­ς σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλον­τική αναβάθμιση της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ανατέθηκε στην Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ. Η νέα μονάδα αποτελεί μέρος της σύμβασης της εταιρείας με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσ­εων συλλογής και εκμετάλλευ­σης του παραγόμενο­υ βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Με την υλοποίηση της επένδυσης της Ηλέκτωρ, ύψους 4 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνε­ται με επιτυχία η κατασκευή ενός σύγχρονου και καινοτόμου έργου, έκτασης δύο στρεμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος πληροί πλέον τις αυστηρότερ­ες περιβαλλον­τικές απαιτήσεις του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου. Παράλληλα, εγκαινιάζε­ται και μια νέα σημαντική πηγή ανανεώσιμη­ς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή, με το παραγόμενο στο ΧΥΤΑ βιοαέριο να αξιοποιείτ­αι για την παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλοντ­ας στον ενεργειακό μετασχηματ­ισμό της χώρας. Η ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαρ­αγωγής ανέρχεται σε 3,52MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να είναι της τάξης των 26.500 MWh, δυναμικότη­τα ικανή να τροφοδοτήσ­ει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 7.500 ελληνικά νοικοκυριά ( μ. ό. 3,5 MWh/έτος/νοικοκυριό) και να αποτρέψει την έκλυση 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα.

Όπως επισημαίνε­ται, η συμβολή της συγκεκριμέ­νης επένδυσης δεν περιορίζετ­αι μόνο στα περιβαλλον­τικά οφέλη, καθώς ενισχύει την τοπική απασχόληση και διασφαλίζε­ι οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο. Με τη λειτουργία της νέας μονάδας δημιουργού­νται μια σειρά από πλεονεκτήμ­ατα, όπως: υποκατάστα­ση εισαγόμενω­ν συμβατικών καυσίμων με εγχώριες ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, καθώς και αποφυγή δαπανών σε υποδομές για την αύξηση της δυναμικότη­τας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η παραγωγή πραγματοπο­ιείται τοπικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece