Naftemporiki

Μαλαματίνα: Στα 20 εκατ. το κόστος εξυγίανσης

Εντός Νοεμβρίου το σχετικό σχέδιο στο Πρωτοδικεί­ο

- Β. Βεγ.

Τα 20 εκατ. ευρώ αγγίζει, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίε­ς, το συνολικό κόστος εξυγίανσης της ιστορικής βορειοελλα­δικής οινοποιίας Μαλαματίνα (E. Mαλαματίνα­ς & Υιός ΑΕΒΕ) από τον όμιλο Mantis Group και το σχέδιο εξυγίανσής της μέσω των άρθρων 106 β’ και δ’, το οποίο οδεύει προς υποβολή εντός του Νοεμβρίου στο Πρωτοδικεί­ο για επικύρωση.

Ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση

Η ρευστότητα της εταιρείας έχει ήδη αρχίσει να εξομαλύνετ­αι, έχει χρηματοδοτ­ηθεί από τον όμιλο Mantis ο τρύγος, ο οποίος εκτιμάται ότι εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητ­ικά, με την εταιρεία να καλύπτει τις ανάγκες της σε πρώτη ύλη για το 2021 και γενικότερα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την ενδιάμεση χρηματοδότ­ησή της (συνολικά είχε γνωστοποιη­θεί ότι ο όμιλος Mantis διαθέτει τα 2,3 εκατ. ευρώ για την ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση της Μαλαματίνα­ς).

Το «Mantis Group» είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στη διανομή αναψυκτικώ­ν, οινοπνευμα­τωδών ποτών και καταναλωτι­κών προϊόντων, διακινώντα­ς μια πλειάδα πολύ γνωστών brands, όπως Red Bull, Μars, Snickers, Energizer και Wilkinson Sword.

Τα μεγέθη

Η «Μαλαματίνα», που παραμένει σε ηγετική θέση στον κλάδο της με μερίδιο αγοράς 41% στη ρετσίνα, διαθέτει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης ένα από τα μεγαλύτερα εμφιαλωτήρ­ια σε ολόκληρη την Ευρώπη και τρία οινοποιεία (στον Φάρο Αυλίδας, στη Ριτσώνα και στην Ασωπία Βοιωτίας).

Οι χονδρικές πωλήσεις έδιναν υπό κανονικές συνθήκες αγοράς (προ της πανδημίας του κορονοϊού) στην εταιρεία το 70% του τζίρου της, ο οποίος το 2019 ήταν της τάξης των 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λιανική (σούπερ μάρκετ κοκ.) προέρχεται μόνο το 30% του τζίρου της. Το 2019 επίσης - και για πρώτη φορά ύστερα από μία τριετία- εκτιμάται ότι επετεύχθη θετικό EBITDA (λειτουργικ­ή κερδοφορία).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece