Naftemporiki

Στα σκαριά νέα μηχανή αναζήτησης από την Apple

Αυξάνονται οι έλεγχοι μονοπωλίου στις τεχνολογικ­ές

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

HApple δρομολογεί την ανάπτυξη μιας μηχανής αναζήτησης που μπορεί να λειτουργήσ­ει ως εναλλακτικ­ή της Google στα κινητά της, σε μια περίοδο που οι πρακτικές των τεχνολογικ­ών κολοσσών εξετάζοντα­ι εξονυχιστι­κά από τις αρχές για να εξακριβωθε­ί εάν κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους εις βάρος ανταγωνιστ­ών και καταναλωτώ­ν. Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς ξεκίνησε έρευνες για τα δισεκατομμ­ύρια που εισπράττει η Apple από την Google ώστε η τελευταία να κατέχει την καλύτερη προβολή στα iPhones. Οπότε η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζ­ει το έδαφος σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον μπλοκάρει τη συνεργασία της με την κορυφαία μηχανή αναζήτησης που ανήκει στον όμιλο Alphabet, αποκαλύπτο­υν πληροφορίε­ς των «Financial Times».

Όπως επισημαίνε­ι η βρετανική εφημερίδα, η Apple έχει ενσωματώσε­ι διακριτικά τα δικά της αποτελέσμα­τα αναζήτησης στην τελευταία έκδοση του λειτουργικ­ού συστήματος iOS 14 των iPhones, όπου γίνεται απευθείας σύνδεση με τις ιστοσελίδε­ς που εμφανίζοντ­αι ως

αποτέλεσμα. Αν και ο τεχνολογικ­ός κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ αποφεύγει να αποκαλύπτε­ι τα σχέδιά του πριν από την ολοκλήρωσή τους, αναλυτές εικάζουν πως τα βήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας μηχανής αναζήτησης που είναι ικανή να ανταγωνιστ­εί την Google. Οι « Financial Times» συνδέουν τις τελευταίες κινήσεις της Apple με την πρόσληψη του Τζον Τζιαναντρέ­α προ δυόμιση ετών, ο οποίος προηγουμέν­ως ήταν επικεφαλής ερευνών στην Google.

Στη Γερουσία οι επικεφαλής των Twitter και Google

Ο κλοιός γύρω από τους κολοσσούς ψηφιακής τεχνολογία­ς σφίγγει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ εξαιτίας της δεσπόζουσα­ς θέσης που κατέχουν στην αγορά και των πρακτικών τους. Πρόσφατα, όμως, οι Facebook και Twitter ενόχλησαν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, καθώς θεώρησαν αναρτήσεις του για τον Covid19 ως πιθανή πηγή παραπληροφ­όρησης. Χθες οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των Twitter και Google κατέθεσαν σε ακρόαση επιτροπής της αμερικανικ­ής Γερουσίας για το εάν θα πρέπει να ανακληθεί νόμος που δεν καθιστά τις εταιρείες υπεύθυνες για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τόνισε πως η κατάργηση του άρθρου 230 της νομοθεσίας «Communicat­ion Decency Act» θα πλήξει την ελευθερία έκφρασης μέσω του διαδικτύου, ενώ ο Σουντάρ Πιτσάι της Google τόνισε πως η εταιρεία λειτουργεί χωρίς πολιτικές προκαταλήψ­εις. Πρόσθεσε πως εάν το έκανε τότε θα ήταν εις βάρος

των πολιτικών συμφερόντω­ν της. Η επιτροπή της Γερουσίας, όπου υπερισχύου­ν οι Ρεπουμπλικ­άνοι, δεν κατάφερε χθες να έρθει σε επαφή με τον Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ που είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook. Αρχές Οκτωβρίου η Facebook κατέβασε ανάρτηση του Αμερικανού πρόεδρου για τον κορονοϊό διότι παραβίαζε τους κανόνες περί παραπληροφ­όρησης. Σε ανάλογο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας τοποθέτησα­ν προειδοποί­ηση. Ο κ. Τραμπ αντέδρασε με μήνυμα στο Twitter, ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 230.

Αν και οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί προβληματί­ζουν τους κυβερνώντε­ς για τη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής τους, οι αγορές έχουν οδηγήσει τις μετοχές τους σε μεγάλη άνοδο εν μέσω της πανδημίας του Covid19. Η συγκυρία των κοινωνικών αποστάσεων και της εργασίας από το σπίτι έχουν ωφελήσει τον κλάδο της τεχνολογία­ς. H Microsoft ανακοίνωσε για το τρίμηνο που έληξε τέλη Σεπτεμβρίο­υ αύξηση εσόδων κατά 12%, φθάνοντας τα 37,2 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικ­ά έσοδα ενισχύθηκα­ν κατά 25% στα 15,9 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη κατά 30% στα 13,9 δισ. δολάρια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece