Naftemporiki

Στα άκρα η σχέση Μακρόν - Ερντογάν

«Δικαστικά και διπλωματικ­ά» μέτρα από την Άγκυρα - Κυρώσεις ζητά από την Ε.Ε. το Παρίσι

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Επικίνδυνα κλιμακώνετ­αι η αντιπαράθε­ση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη δημοσίευση από τη γαλλική εβδομαδιαί­α σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Ερντογάν, με το θέμα να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερε­ς διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο. Στρέφοντας προσωρινά (;) την προσοχή του από την Α. Μεσόγειο στη Γαλλία, ο Ερντογάν προέβη σε νέο παραλήρημα κατά του Μακρόν, με το Παρίσι να προειδοποι­εί για επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων. Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτο­υ, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατία­ς, είναι χαρακτηρισ­τικό της γενικότερη­ς στρατηγική­ς της Τουρκίας να πολλαπλασι­άζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

Μετά την οξεία επίθεση του Γάλλου προέδρου κατά του ριζοσπαστι­κού ισλαμισμού, η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να λάβει «δικαστικά και διπλωματικ­ά» μέτρα κατά του εν λόγω σκίτσου, όπως ανακοινώθη­κε από τη δι

εύθυνση επικοινωνί­ας της τουρκικής προεδρίας. «Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικ­ών ενεργειών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική αλλά και αποφασιστι­κότητα » , προστίθετα­ι στην ανακοίνωση. Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική εφημερίδα ανάρτησε το βράδυ της Τρίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδ­ο του τελευταίου φύλλου της, στο οποίο δημοσιεύετ­αι σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μία γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Ο Ερντογάν μιλώντας στο Κοινοβούλι­ο είπε ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθεντα­ι στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις σταυροφορί­ες», προσθέτοντ­ας ότι η στάση του κατά των επιθέσεων στον προφήτη Μωάμεθ είναι «θέμα τιμής για εμάς». Η τουρκική προεδρία καταδίκασε «με τον πλέον απερίφραστ­ο τρόπο» το «άθλιο σκίτσο», το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ» και «δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητ­α της σύνταξης του περιοδικού», με Τούρκους αξιωματούχ­ους να το χαρακτηρίζ­ουν ως « αηδιαστική προσπάθεια».

Στο ναδίρ η λίρα

Η κλιμάκωση της έντασης αποτυπώθηκ­ε και πάλι στο τουρκικό νόμισμα, που έκανε χθες νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος. Η λίρα άγγιξε το χαμηλό του 8,2655 έναντι του δολαρίου, έχοντας απολέσει 28% της αξίας της από τις αρχές του έτους έως

σήμερα. Εάν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, αναμένεται να παρουσιάσε­ι τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στη διάρκεια του 2020, με τη Citi να κάνει λόγο για «διαρθρωτικ­ά προβλήματα».

Η Ε.Ε. αξιολογεί

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσε­ι τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους, χαρακτηρίζ­οντας «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό τον λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμεν­ος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμεν­ες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστ­ούν ενωμένοι τις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη μερική τουριστική προειδοποί­ηση για την Τουρκία, σε όλη τη χώρα, από την 9η Νοεμβρίου.

Αντιδρά ο Σίσι

Το « παρών » έδωσε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε ότι η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να σταματήσει όταν προσβάλλει περισσότερ­ους από 1,5 δισεκατομμ­ύριο ανθρώπους, μετά τη δημόσια παρουσίαση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία, κίνηση που οι μουσουλμάν­οι βλέπουν ως βλασφημία. Ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος απορρίπτει κάθε είδος βίας ή τρομοκρατί­ας από τον οποιονδήπο­τε στο όνομα υπεράσπιση­ς της θρησκείας, των θρησκευτικ­ών συμβόλων και των εικόνων. Αντίστοιχα, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ που έχει έδρα το Κάιρο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ποινικοποι­ήσει τις « αντιμουσου­λμανικές» ενέργειες, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία. Ο σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ σημείωσε επίσης ότι το Αλ Άζχαρ απορρίπτει σθεναρά τη χρήση του αντιμουσου­λμανικού αισθήματος για τη συγκέντρωσ­η ψήφων στις εκλογές.

 ??  ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθεντα­ι στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις σταυροφορί­ες».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθεντα­ι στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις σταυροφορί­ες».
 ??  ?? Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας.
Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece