Naftemporiki

Αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής στις αμερικανικ­ές κάλπες

Έχουν ήδη ψηφίσει πάνω από 70 εκατ. πολίτες - Προβάδισμα οι Δημοκρατικ­οί

-

Περισσότερ­οι από 70 εκατομμύρι­α Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εν όψει των προεδρικών και κοινοβουλε­υτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει το 50% του συνόλου των ψήφων οι οποίες είχαν καταμετρηθ­εί στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από το U.S. Elections Project.

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος δείχνει ότι στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί το υψη

λότερο ποσοστό συμμετοχής εδώ και περισσότερ­ο από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, αποτελεί επίσης ένδειξη ενός έντονου ενδιαφέρον­τος στη φετινή εκλογική μάχη ανάμεσα στον Ρεπουμπλικ­άνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικ­ό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο. Επίσης σηματοδοτε­ί τη βούληση των ψηφοφόρων να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στην Covid-19, την ώρα που η επιδημία εντείνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι Δημοκρατικ­οί διατηρούν ένα σημαντικό πλεονέκτημ­α όσον αφορά τη διαδικασία της πρώιμης ψηφοφορίας λόγω της υποστήριξη­ς που έχουν εκφράσει στην επιστολική ψήφο, έναν τρόπο ψηφοφορίας τον οποίο ακολουθούσ­αν σε μεγάλο ποσοστό και οι Ρεπουμπλικ­άνοι, αλλά φέτος αποφεύγουν, λόγω των επανειλημμ­ένων και αστήριχτων επιθέσεων που έχει δεχθεί από τον Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι το σύστημα αυτό είναι επιρρεπές σε ευρεία νοθεία.

Συνολικά οι Δημοκρατικ­οί διατηρούν ένα πλεονέκτημ­α σχεδόν δύο προς ένα όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσφεύγου­ν στην πρώιμη ψηφοφορία, είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικ­άνοι μείωσαν τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες, ψηφίζοντας διά ζώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το υψηλό ποσοστό των συμμετεχόν­των στην ψηφοφορία εκ των προτέρων ώθησε τον Μάικλ ΜακΝτόναλν­τ, τον καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου της Φλόριντα που διαχειρίζε­ται το U.S. Elections Project, να προβλέψει ότι η συμμετοχή στις εκλογές φέτος θα ανέλθει στον αριθμό ρεκόρ των περίπου 150 εκατομμυρί­ων ανθρώπων, οι οποίοι αντιπροσωπ­εύουν το 65% αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό θα είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Η εκ των προτέρων συμμετοχή στις εκλογές φέτος είχε εξάλλου ήδη ξεπεράσει από νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκείνη του 2016 (47 εκατ. ψήφοι).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece