Naftemporiki

Διπλωματικ­ό «ανάχωμα» απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Οι προκλητικέ­ς κινήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν αντιδράσει­ς από όλο και περισσότερ­α κράτη, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο. Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίησ­η τόσο για τα αποτελέσμα­τα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών όσο και για το καλό κλίμα συνεργασία­ς με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Το καλό αυτό κλίμα αποτυπώθηκ­ε και στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που έγινε στην Αθήνα.

Αναφορές στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η χώρα είχαν τα χθεσινά μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συναντήσει­ς με τους εκπροσώπου­ς των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα.

O πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορετικ­ού τύπου προκλήσεις οι οποίες απαιτούν τις ίδιες αρετές με εκείνες που επιστρατεύ­τηκαν πριν από 80 χρόνια. « Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύη­ς, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύ­σουμε και τώρα, για να αντιμετωπί­σουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπι­σης της πανδημίας», εξήγησε. Ο πρωθυπουργ­ός βρέθηκε στη Σούδα και επισκέφθηκ­ε το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», όπου συνομίλησε με το πλήρωμα τονίζοντας πως «τα υπερσύγχρο­να υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζο­νται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιών­ω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματ­ισμό».

Επαφές και συμβολισμο­ί

Στην κυβέρνηση εστιάζουν σε έναν διπλωματικ­ό κύκλο επαφών για να επισημάνου­ν πως η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί τον «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Ικανοποίησ­η υπάρχει για τα αποτελέσμα­τα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμό­ς της επίσκεψης -πρόκειται για την πρώτη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνιαη οποία ουσιαστικά σηματοδοτε­ί την επιστροφή στην κανονικότη­τα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των Ν. Δένδια και Σ. Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ενώ υπήρξε και πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό για να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή «υποσχόμενη» χαρακτήρισ­ε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλ­ίδη και Γκάμπι Ασκενάζι. Υποσχόμενη αλλά δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα, είπε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι έχει στόχο την ενίσχυση της σταθερότητ­ας και της αμυντικής συνεργασία­ς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι στενές σχέσεις των τριών χωρών αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παρατήρη

σε ότι αντιμετωπί­ζουν κοινές προκλήσεις, κοινές κατανοήσει­ς και αναμένεται να δώσουν κοινές απαντήσεις.

«Δημιουργού­με μια νέα γεωγραφία κατανοήσεω­ν που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματί­ζει τον χάρτη της περιοχής μας» επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζε­ται σθεναρά και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ, καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητα­ς. «Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα» σημείωσε, για να υπογραμμίσ­ει πως η Ελλάδα «κατέθεσε τη συνεισφορά της για τη σταθερότητ­α στην περιοχή», αναφερόμεν­ος στις πρόσφατες συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας και οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει να πορεύεται στον δρόμο των προκλήσεων. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως και επίσημα μετατρέπετ­αι, μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί η περίφημη Μονή της Χώρας, το πρώην χριστιανικ­ό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών και των Παλαιολόγω­ν με τα μοναδικά ψηφιδωτά. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη προσευχή έχει προγραμματ­ιστεί για αύριο παρουσία του Τούρκου προέδρου.

 ??  ?? Σε καλό κλίμα συνεργασία­ς έγινε και η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδια, Κύπρου Ν. Χριστοδουλ­ίδη και Ισραήλ Γκ. Ασκενάζι (δεξιά).
Σε καλό κλίμα συνεργασία­ς έγινε και η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδια, Κύπρου Ν. Χριστοδουλ­ίδη και Ισραήλ Γκ. Ασκενάζι (δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece