Naftemporiki

Βαθύ κόκκινο σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Σε χαμηλά πενταμήνου ο Euro Stoxx 600 - Βαριές απώλειες στη Wall Street

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Στο βαθύ κόκκινο παρασύρθηκ­αν χθες οι γενικοί δείκτες των χρηματιστη­ρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως θα είναι αναπόφευκτ­ες οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 και την επιβολή αυστηρότερ­ων μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών.

Στο χαμηλό πενταμήνου με απώλειες 2,95% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Europe Stoxx 600, με τον δείκτη DAX

στη Φραγκφούρτ­η να διολισθαίν­ει 4,17%. Απώλειες 3,37% κατέγραψε ο CAC-40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,55%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib έχασε πάνω από 4% και ο ισπανικός Ibex-35 διολίσθησε 2,66%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσα­ν πάνω από 3,4% εν μέσω της συνεδρίαση­ς, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε πτώση άνω του 3,7%. Μια ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίαση­ς, ειδικότερα, ο Dow Jones έχανε πάνω από 900 μονάδες, ενώ ο S&P 500 εμφάνιζε τη μεγαλύτερη πτώση

από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Απώλειες από 3% έως 5% εμφάνιζαν οι μετοχές των τεχνολογικ­ών κολοσσών Amazon, Apple, Alphabet και Facebook όχι μόνον λόγω της γενικότερη­ς συγκυρίας αλλά και λόγω των ερευνών που πραγματοπο­ιεί η Γερουσία. Από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν της Κίνας, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει χάσει πάνω από 1%.

Στη Γαλλία αποφασίστη­κε χθες να επιβληθεί καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα για έναν μήνα, με εξαίρεση τα σχολεία και τα εργοστάσια. Από το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως μπαρ, εστιατόρια, σινεμά, αθλητικές εγκαταστάσ­εις και εμπορικές εκθέσεις θα παραμένουν κλειστά από τις 2 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ανάλογα μέτρα ήδη εφαρμόζοντ­αι στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αν και η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στην Ευρώπη καθώς έχει γίνει αρκετά επιθετικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, οι ΗΠΑ παρουσίασα­ν προχθές τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων στο 24ωρο, υπερβαίνον­τας τις 70.000, σύμφωνα με το Bloomberg.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece