Naftemporiki

Κλίμα έντονης νευρικότητ­ας

Απώλειες για δολάριο, ευρώ και στερλίνα - Ενισχυμένο το γιεν

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υψηλή είναι η μεταβλητότ­ητα στις αγορές νομισμάτων καθώς κορυφώνετα­ι η αβεβαιότητ­α όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα του Covid-19 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο υψηλό επταμήνου έχει φθάσει ο όγκος των συμβολαίων σε ευρώ και γιεν έναντι του δολαρίου που λήγουν σε μια εβδομάδα, συμπίπτοντ­ας με την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ που είναι δρομολογημ­ένη για την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για μεγαλύτερη κινητικότη­τα στην αγορά των νομισμάτων συγκριτικά με αυτές των ομολόγων, οι οποίες λειτουργού­ν κάτω από την «ομπρέλα» των ανεπανάληπ­των μέτρων στήριξης που έχουν υιοθετηθεί από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Η αποστροφή επενδυτικο­ύ κινδύνου οδήγησε χθες σε άνοδο το δολάριο έναντι του ευρώ. Οι αγορές προεξοφλού­σαν ένα καθολικό lockdown στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19. Εν όψει του τηλεοπτικο­ύ διαγγέλματ­ος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το ευρώ υποχωρούσε 0,58% στο 1,1728 δολάριο. Παράλληλα, το δολάριο

διολίσθησε κατά 0,11% στα 104,30 γιεν, μια πτώση που αποδίδουν αναλυτές της αγοράς στην αποτυχία του Λευκού Οίκου να καταλήξει σε συμφωνία με τους Δημοκρατικ­ούς για το επόμενο πακέτο στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας.

«Δεν θα αποκτήσουμ­ε μια καλύτερη εικόνα των αγορών μέχρι να περάσουν οι αμερικανικ­ές εκλογές» εξηγεί ο Στέφεν Γκάλο, αναλυτής της BMO Capital Markets. Το επικρατέστ­ερο σενάριο είναι μια καθαρή νίκη για τον υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών Τζο Μπάιντεν, αλλά επικρατεί μια ανασφάλεια που πηγάζει από την απρόβλεπτη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. «Γι’ αυτό δεν έχουμε δει μεγαλύτερη ενίσχυση του δολαρίου. Οι επενδυτές διστάζουν να στοιχηματί­ζουν σε μια άνοδο του αμερικανικ­ού νομίσματος πριν από τις εκλογές», σχολιάζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης,

επικεφαλής στρατηγική­ς νομισμάτων των G10 στην Bank of America. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος προσμετρά την ισοτιμία του έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, αναρριχήθη­κε 0,3% στα 93,46. Πτωτικά κινήθηκε, επίσης, η στερλίνα. Χθες έχασε 0,6% στο 1,2969 δολ., αν και έμεινε λίγο έως πολύ αμετάβλητη έναντι του ευρώ στις 90,45 πένες.

Το ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς η ρωσική οικονομία δέχεται χτυπήματα από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, την ανησυχητικ­ή αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την αβεβαιότητ­α για την έκβαση των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Από τις αρχές της εβδομάδας το ρούβλι υποχώρησε πάνω από 1,5% στα 78,44 έναντι του δολαρίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 29ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece