Naftemporiki

Στροφή στο γερμανικό χρέος

Σημαντική διεύρυνση των ιταλικών αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών ομολόγων προσέφυγαν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, οδηγώντας την απόδοση των 10ετών στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, καθώς τα νέα περιοριστι­κά μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη έπληξαν το πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο -0,646%, για να κλείσει στο -0,62%. Στον αντίποδα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 0,779%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να κάνει άλμα στις 139 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Κοντά σε υψηλό μηνός κινήθηκε και το spread του 10ετούς ισπανικού έναντι του γερμανικού. Ο Ντάνιελ Λενζ, στρατηγικό­ς αναλυτής της DZ Bank στην Φραγκφούρτ­η, εκτιμά ότι η χθεσινή κίνηση αναμένεται να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω διεύρυνση spread και αποδόσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. Η άνοδος των ιταλικών αποδόσεων έχει να κάνει και με τη νευρικότητ­α εν αναμονή της σημερινής συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ. Οι αναλυτές περιμένουν εναγωνίως το μήνυμα που θα στείλει σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με κάποιους μάλιστα να περιμένουν και μία «έκπληξη» ή μία προδέσμευσ­η καθώς η πανδημία λαμβάνει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις. Οι περισσότερ­οι πάντως πι

στεύουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι νέα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ένα ισχυρό μήνυμα θα ήταν αρκετό να συγκρατήσε­ι την άνο

δο των αποδόσεων στην περιφέρεια του ευρώ. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρέμεινε χθες κλειστή λόγω εθνικής αργίας.

Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών του ευρωπαϊκού χρέους υψηλού ρίσκου αυξήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός.

Ο δείκτης iTaxx Europe αυξήθηκε 24 μονάδες βάσης από το κλείσιμο των 366 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίο­υ.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σχεδιάζει την έκδοση περισσότερ­ου χρέους το επόμενο έτος απ’ ό,τι είχε προγραμματ­ιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece