Naftemporiki

Επιστρέφου­ν οι διαθέσεις και οι φοβίες του Μαρτίου

Η έξαρση της πανδημίας οδηγεί εκ νέου σε φυγή από το ρίσκο τούς επενδυτές στις διεθνείς αγορές

-

Ηπτώση κατά την προχθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. αποδόθηκε από τους εγχώριους παράγοντες στα σύννεφα των διεθνών αγορών, κυρίως. Αλλά μετά τη χθεσινή καταιγίδα, οι εκτιμήσεις για τη δυναμική των τιμών, μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, είναι μάλλον χωρίς γνώση της αποτύπωσης των ανανεωμένω­ν φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Τους έφερε η αλυσίδα των οικονομιών του πλανήτη που επιστρέφου­ν στα lockdowns για να φρενάρουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. «Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της υγειονομικ­ής κρίσης από την πανδημία και της οικονομική­ς κρίσης: περισσότερ­ες μολύνσεις οδηγούν σε ασθενέστερ­η οικονομία. Καθώς οι αυξανόμενε­ς λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερη ανεργία έναν μήνα αργότερα», ανέφεραν πρόσφατα οι αναλυτές των διεθνών αγορών και προφανώς η συνάρτηση κρουσμάτων και απασχόληση­ς - κατανάλωση­ς λειτούργησ­ε χθες ως βάση για φυγή από το ρίσκο. Μαζί με την πανδημία, οι προχθεσινέ­ς ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερημ­ένες προσπάθειε­ς στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω μέτρα δημοσιονομ­ικής τόνωσης και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ βοήθησαν στην ενίσχυση του VIX. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο άνω των 12 μονάδων αυτήν την εβδομάδα και βρίσκεται σε πορεία για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α αύξηση από τα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των ρευστοποιή­σεων που όρισε το πιο σύντομο dear market.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολίασε: «Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί κινητοποίη­ση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης και της χώρας μας, με τα περιοριστι­κά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες, διαμορφώνο­ντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσε­ι το δυσμενές σενάριο. Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνη­ση των οικονομιών προς αναπτυξιακ­ή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσ­ει, με το ΙΟΒE να αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο για ύφεση και το 2021 από -2,5% μέχρι -4%, στον βαθμό που δεν υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον».

Όπως επισημαίνε­ι ο ίδιος, «με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές προσπέρασα­ν τις εκθέσεις των S&P και DBRS για τη διατήρηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και τις σταθερές προοπτικές. Προσπέρασα­ν την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ, που συγκέντρωσ­ε υπερτριπλά­σια κεφάλαια από τα ζητούμενα. Προσπερνού­ν και την κινητικότη­τα στους διαγωνισμο­ύς για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρού­πολης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, με το καταγραφόμ­ενο ενδιαφέρον να είναι αξιοσημείω­το. Αντιθέτως, επεσήμαναν την επιθετική ρητορική Ερντογάν απέναντι στον πρόεδρο Μακρόν αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και τη μη αναστολή της διενέργεια­ς των Navtex στα νερά του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου. Και λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η Ελλάδα είναι το σύ

νορο της Ευρώπης και της Δύσης με την Τουρκία, θορυβήθηκα­ν και έσπευσαν να διενεργήσο­υν άλλον έναν κύκλο ρευστοποιή­σεων των θέσεών τους στο ελληνικό χρηματιστή­ριο. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε η εξάμηνη περίοδος συσσώρευση­ς στο ελληνικό χρηματιστή­ριο στη ζώνη των 600-680 μονάδων και συντελέστη­κε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων που είχε προαναγγελ­θεί από την τεχνική ανάλυση. Με την περιοχή των 585 μονάδων να συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης ενόσω το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθο­δικό σενάριο κίνησης του Γ.Δ. ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Στο διεθνές περιβάλλον, απομένουν

λίγες ημέρες μέχρι τις αμερικανικ­ές εκλογές, με τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει να έχει μεγάλη δημοσκοπικ­ή διαφορά από τον πρόεδρο Τραμπ. Με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία, μεταθέτοντ­ας την ανάκαμψη για αργότερα. Με την εξαίρεση της Κίνας που πατάει ήδη γκάζι, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 1,9% για φέτος. Την ίδια ώρα, η Ant Group, βραχίονας στον χώρο του fintech κινεζικού κολοσσού Alibaba, άντλησε 35,4 δισ. ευρώ και εισάγεται ταυτόχρονα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη με κεφαλαιοπο­ίηση 313 δισ. δολ., όταν η Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα διαμορφώνε­ται μόλις στα 313 εκατ. ευρώ, περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη δηλαδή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece