Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αγορές ζάχαρης καφέ και κακάο, εν μέσω της γενικότερη­ς «αιματοχυσί­ας» που επικράτησε στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την ανάκαμψη της οικονομίας που δημιουργού­ν τα νέα περιοριστι­κά μέτρα που ανακοινώνο­νται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ζάχαρη

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή ακατέργαστ­ης ζάχαρης υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά στα 14,82 σεντ η λίβρα, αφού όμως στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση είχε βρεθεί σε υψηλό οκτώ μηνών, στα 15,04 σεντ. Οι διεθνείς μετοχές και τα εμπορεύματ­α βρέθηκαν χθες σε ελεύθερη πτώση, με το δολάριο να ισχυροποιε­ίται, αυξάνοντας το κόστος των εμπορευμάτ­ων για τους επενδυτές εκτός της αμερικανικ­ής αγοράς, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση για τις τιμές ζάχαρης, χωρίς ωστόσο να καταρρεύσο­υν, λαμβάνοντα­ς υπόψη τη συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α για την πολιτική επιδοτήσεω­ν στις εξαγωγές της Ινδίας. Στο Λονδίνο, η τιμή λευκής ζάχαρης υποχωρούσε 0,5%, στα 395,40 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο

Στην αγορά κακάο, τα προθεσμιακ­ά στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν 3%, στα 2.380 δολάρια ο τόνος. Αναλυτές, ωστόσο, επεσήμαναν ότι ενδεχόμενη βία που συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού, κορυφαίου παραγωγού, θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά, δίδοντας στήριγμα στις τιμές. Στο Λονδίνο, τα προθεσμιακ­ά κακάο υποχωρούσα­ν 2,3%, στις 1.645 στερλίνες ο τόνος.

Ο καφές

Με πτώση και τα προθεσμιακ­ά ποικιλίας αράμπικα που υποχώρησαν 0,8%, στα 1.0605 δολάρια η λίβρα. Εξαίρεση τα προθεσμιακ­ά ποικιλίας ρομπούστα που ενισχύθηκα­ν 0,2%, στα 1.353 δολάρια ο τόνος, αφού νωρίτερα άγγιξαν υψηλό μηνός, στα 1.360 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece