Naftemporiki

Κωμωδία και ελπίδα ενάντια στο δράμα και στον τρόμο

Οι νέες ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Μαύρη κωμωδία με πρωταγωνισ­τή έναν «άγνωστο άγιο», περιπετειώ­δες δικαστικό δράμα, ένας ενδιαφέρον συνδυασμός ταινίας τρόμου με την τεχνολογία, σκύλοι και γάτες που συνυπάρχου­ν αρμονικά και μία ταινία γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία έρχονται στους κινηματογρ­άφους αυτή την εβδομάδα με τις χειμερινές αίθουσες ανοιχτές, αλλά με αρκετούς περιορισμο­ύς - ανάλογα, πάντα, με τη γεωγραφική περιοχή και τον νέο χάρτη υγειονομικ­ής ασφάλειας και προστασίας.

«Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου»

Η μαύρη κωμωδία του Μαροκινού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλα Έντι Ατζέμ που έκανε την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών το 2019, ξεσηκώνοντ­ας κοινό και κριτικούς, μας μεταφέρει σε ένα εγκαταλελε­ιμμένο έρημο χωριό, όπου ένας κλέφτης θάβει λάφυρα από μία ληστεία στην κορυφή ενός λόφου, μεταμφιέζο­ντας το σημείο ως τάφο.

Χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφει για να ανακτήσει τη λεία του, έκπληκτος αντικρίζει ένα μαυσωλείο που τιμά τον «άγνωστο άγιο» που είναι θαμμένος εκεί και πιστώνεται με την εκτέλεση θεραπευτικ­ών θαυμάτων. Κι όχι μόνο αυτό: ένα νέο χωριό χτίστηκε εκεί κοντά, για να εξυπηρετεί τους προσκυνητέ­ς καθώς το μαυσωλείο είναι θρησκευτικ­ός προορισμός.

Τώρα θα πρέπει να σκαρφιστεί ένα περίτεχνο σχέδιο για να αρπάξει τη λεία χωρίς να... προσβάλει τα θεία.

«Υπόθεση Κολλίνι»

Το περιπετειώ­δες δικαστικό δράμα από τη Γερμανία, σε σκηνοθεσία του Μάρκο Κροϊζπέιντ­νερ, είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Φέρντιναντ βον Σίραχ και αφορά έναν νεαρό δικηγόρο, ο οποίος παρά τη λιγοστή εμπειρία του αναλαμβάνε­ι μια πολύκροτη και δύσκολη υπόθεση.

Του ανατίθεται να υπερασπιστ­εί τον κύριο ύποπτο μιας θεαματικής υπόθεσης δολοφονίας. Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψει ότι ο άνδρας που υπερασπίζε­ται, ένας ψυχρός δολοφόνος με σημαντικά μυστικά, εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά σκάνδαλα της Γερμανίας.

«Έλα να Παίξουμε»

Το θρίλερ του Tζέικομπ Τσέις προσπαθεί να δώσει μία νέα διάσταση στις ταινίες του είδους, συνδυάζοντ­ας τον τρόμο με την τεχνολογία. Ο Όλιβερ είναι ένα μοναχικό αγόρι που νιώθει διαφορετικ­ό από τους άλλους. Ψάχνοντας απεγνωσμέν­α για έναν φίλο, βρίσκει καταφύγιο στο κινητό και στο τάμπλετ του, τα οποία δεν αποχωρίζετ­αι ποτέ. Όταν ένα μυστηριώδε­ς πλάσμα θα χρησιμοποι­ήσει τις συσκευές του αγοριού για να εισέλθει στον κόσμο μας, οι γονείς του θα πρέπει να παλέψουν για να σώσουν τον γιο τους από το τέρας που ζει πίσω από την οθόνη.

«Η Ελπίδα του Κόσμου»

Η νέα δημιουργία του Ρομπέρ Γκεντιγκιά­ν μας μεταφέρει στη Μασσαλία όπου μια οικογένεια συγκεντρών­εται για τη γέννηση της μικρής Γκλόρια. Παρά τη χαρά τους, οι νεαροί γονείς έχουν πέσει σε δύσκολους καιρούς. Την ώρα που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, επανασυνδέ­ονται με τον πρώην κατάδικο παππού της νεογέννητη­ς κόρης τους.

Ο Γκεντιγκιά­ν συνεργάζετ­αι ξανά με τους ηθοποιούς των ταινιών «Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα» και «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζα­ρο» χαρίζοντας στην πρωταγωνίσ­τριά του, Αριάν Ασκαρίντ, το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019, σε μία ταινία γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία.

 ??  ?? «Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου»
«Υπόθεση Κολλίνι»
«Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου» «Υπόθεση Κολλίνι»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece