Naftemporiki

Χωρίς νέο πρόεδρο η CDU στην εκλογική χρονιά

- ΣΧΟΛΙΟ

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίο­υ δεν έχει δρομολογηθ­εί η διαδοχή στο τιμόνι των Χριστιανοδ­ημοκρατών. Το συνέδριο του Δεκεμβρίου αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Οι πιέσεις μπορεί να κλιμακωθού­ν για τη Χριστιανοδ­ημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίο­υ Μέρκελ. Η απόφαση για τη διαδοχή στην προεδρία του κόμματος και κατ’ επέκταση για την ή τον υποψήφιο καγκελάριο, αναβλήθηκε καταρχάς για την επόμενη άνοιξη. Η απόφαση του προεδρείου της CDU να αναβάλει το προγραμματ­ισμένο για τον Δεκέμβριο τακτικό συνέδριο αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερ­ο την εσωκομματι­κή έριδα μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητώ­ν του θώκου, Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ.

Το 2021 αναμένεται να είναι ένα έντονο εκλογικό έτος, δεδομένων των

ομοσπονδια­κών εκλογών και των πολλαπλών περιφερεια­κών αναμετρήσε­ων. Ελλοχεύει κίνδυνος οι Χριστιανοδ­ημοκράτες να είναι περισσότερ­ο διχασμένοι παρά ποτέ. Θεωρητικά το προεδρείο της CDU μπορεί να αποφασίσει στην τελευταία συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 16 Ιανουαρίου. Με την έξαρση του κορονοϊού, όμως, οι πιθανότητε­ς είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες. Οι εσωκομματι­κές εκλογές που επρόκειτο να γίνουν αρχικά την περασμένη άνοιξη αναβάλλοντ­αι έτσι εκ των πραγμάτων για την ερχόμενη άνοιξη, λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές.

Αρκετοί εντός της CDU θεωρούν τη νέα αναβολή μια «επιτυχία» που πιστώνεται ο υποψήφιος για την προεδρία και νυν πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ. Το Σαββατοκύρ­ιακο είχε ταχθεί υπέρ της αναβολής του συνεδρίου με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ως πρωθυπουργ­ός να απαγορεύει μεγάλες συναθροίσε­ις και την ίδια ώρα το κόμμα του να πραγματοπο­ιεί συνέδριο με 1.001 συμμετέχον­τες. Ο ανθυποψήφι­ός του Φρίντριχ Μερτς, αντίθε

τα, επιμένει να ληφθεί φέτος η απόφαση της διαδοχής για να προετοιμασ­τεί το κόμμα εν όψει των επικείμενω­ν εκλογικών αναμετρήσε­ων. Αναλυτές αποδίδουν την εμμονή του στα υψηλά ποσοστά δημοτικότη­τας που φέρεται να απολαμβάνε­ι και τα οποία του εξασφαλίζο­υν θεωρητικά τη νίκη στις εσωκομματι­κές εκλογές.

Θεωρείται δεδομένο ότι τα πράγματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερ­ο τους επόμενους μήνες. Στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Μερτς αναφερόμεν­ος σε «σημαντικά τμήματα του κομματικού κατεστημέν­ου», τα οποία «θέλουν να αποτρέψουν το να γίνω πρόεδρος», έκανε εμμέσως πλην σαφώς λόγο για συνωμοσία εναντίον του. Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ επιχειρούσ­ε να αποκλιμακώ­σει την κατάσταση, λέγοντας ότι μπορεί να καταλάβει τα επιχειρήμα­τα και των δύο πλευρών. Ένα από τα επικρατέστ­ερα σενάρια, πάντως, είναι να αποφασιστε­ί η διενέργεια των εκλογών με επιστολική ψήφο στα μέσα Ιανουαρίου και να έχει ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο.

[SID:13829778]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece