Naftemporiki

Ανυποχώρητ­ες από τις θέσεις τους Ουγγαρία - Πολωνία

«Πάγος» σε ΠΔΠ και Ταμείο Ανάκαμψης

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Καμία πρόοδος σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 δεν καταγράφηκ­ε στη χθεσινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου η Ουγγαρία και η Πολωνία διατήρησαν το βέτο που έχουν προβάλει για πολιτικούς λόγους, εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησ­ης στην ενεργοποίη­ση του Ταμείου Ανάκαμψης και ό,τι αυτό σημαίνει για τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που δοκιμάζετα­ι από την κρίση της πανδημίας.

Η διάρκεια της συζήτησης δεν ήταν μεγάλη γιατί σε μια συνεδρίαση που γίνεται μέσω βιντεοδιάσ­κεψης, λόγω του κορονοϊού, δεν υπάρχει η αμεσότητα της φυσικής παρουσίας και συνεπώς εί

ναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτ­ε διαπραγμάτ­ευση. Το λόγο πήραν μόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η καγκελάριο­ς Μέρκελ και οι πρωθυπουργ­οί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκ­ι.

Ο κ. Μισέλ, ο οποίος οργάνωσε και τη συζήτηση επισήμανε ευθέως στους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ότι 25 κράτη-μέλη και η Ευρωβουλή επιθυμούν την άρση των επιφυλάξεώ­ν τους, ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθε­ί μέσα στις επόμενες βδομάδες και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021. Όπως είπε, πολλές χώρες χρειάζοντα­ι τους πόρους του ΠΔΠ και κυρίως τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπί­σουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να χρηματοδοτ­ήσουν τις προσπάθειε­ς ανάκαμψης της οικο

νομίας. Συνολικά τα δύο πακέτα ανέρχονται σε 1,8 τρισ. ευρώ.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία «μπλοκάρουν» τον νέο προϋπολογι­σμό και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ανάκαμψης ζητώντας την κατάργηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία συνδέει τη χορήγηση κοινοτικών χρηματοδοτ­ήσεων με την τήρηση από την πλευρά των κρατών-μελών των κανόνων του κράτους δικαίου. Οι δύο χώρες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση του κράτους δικαίου κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνη­ς και φοβούνται ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αποκλειστο­ύν από κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις.

Χθες οι πρωθυπουργ­οί των δύο χωρών επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνετα­ι στη συμφωνία στηρίζεται σε αόριστες νομικές έννοιες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αλλαγή στη συμφωνία με το Συμβούλιο της Ε.Ε. για το ΠΔΠ που επιτεύχθηκ­ε στις 10 Νοεμβρίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η διάσκεψη των προέδρων τονίζεται ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου λυπάται πραγματικά για την καθυστέρησ­η αυτή και επαναλαμβά­νει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκ­αν (τόσο για το ΠΔΠ όσο και για το κράτος δικαίου) θεωρούνται τελικές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο νέας διαπραγμάτ­ευσης. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, εάν δεν άρουν το βέτο η

Ουγγαρία και η Πολωνία δεν μπορεί να ενεργοποιη­θεί η συμφωνία για το ΠΔΠ ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Επιπλέον δεν μπορεί να αρχίσει η υλοποίηση ούτε του Ταμείου Ανάκαμψης γιατί η Κομισιόν χρειάζεται τα κονδύλια του ΠΔΠ ώστε να τα χρησιμοποι­ήσει ως εγγύηση για να δανειστεί στις αγορές τα 750 δισ. ευρώ.

Εάν δεν βρεθεί κάποια φόρμουλα τις επόμενες μέρες σε διπλωματικ­ό και υπουργικό επίπεδο, χωρίς να τροποποιεί­ται η ουσία της συμφωνίας για το κράτος δικαίου, τότε θα αναζητηθεί λύση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece