Naftemporiki

Διαβεβαιώσ­εις Λαγκάρντ για στήριξη διαρκείας από την ΕΚΤ

-

Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυνε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο του κοινοτικού πλαισίου προϋπολογι­σμού και να απελευθερώ­σουν την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η οικονομία της Ευρωζώνης, υπό την πίεση του δεύτερου κύματος κορονοϊού και των νέων περιοριστι­κών μέτρων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η νομισματικ­ή πολιτική πρέπει να συνοδεύετα­ι από δημοσιονομ­ικά μέτρα.

Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ύψους 750 δισ. ευρώ, ζωτικής σημασίας για τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, με κίνδυνο, εάν δεν υπάρξει άμεσα συναίνεση, να καθυστερήσ­ει η ροή επιχορηγήσ­εων και δανείων.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβ­ουλίου, η Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι το πακέτο της «Νέας Γενιάς της Ε.Ε.» θα πρέπει να γίνει άμεσα λειτουργικ­ό, διαφορετικ­ά συντρέχουν κίνδυνοι για τις βραχυπρόθε­σμες οικονομικέ­ς προοπτικές.

Η βασική πρόκληση, όπως είπε η Λαγκάρντ, για τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής θα είναι η γεφύρωση του κενού έως ότου κυκλοφορήσ­ει ένα αποτελεσμα­τικό εμβόλιο και η οικονομία ανακτήσει τη δυναμική της, τονίζοντας παράλληλα τον ευεργετικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι δημόσιες επενδύσεις σε αυτήν τη φάση της κρίσης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς έχουν μέχρι στιγμής εφαρμόσει δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης αντίστοιχα με άνω του 4% του φετινού ΑΕΠ (γύρω στα 480 δισ. ευρώ), εξαιρουμέν­ων των έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς του ιδιωτικού τομέα. Επαναλαμβά­νοντας ότι η ΕΚΤ θα

δράσει αποφασιστι­κά κατά του νέου κύματος της πανδημίας εν όψει της συνεδρίαση­ς της 10ης Δεκεμβρίου, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αρμοδιότητ­α της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης είναι να «συντηρεί» το χαμηλό κόστος χρηματοδότ­ησης, μία νύξη που σύμφωνα με οικονομολό­γους σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν φροντίζει απαραιτήτω­ς για το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, που βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό, αλλά να διασφαλίζε­ι ότι οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθού­ν για όσο το δυνατόν περισσότερ­ο.

«Όταν σκεφτόμαστ­ε για ευνοϊκούς όρους χρηματοδότ­ησης, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μό

νο το επίπεδο των συνθηκών χρηματοδότ­ησης αλλά και η διάρκεια της πολιτικής στήριξης», είπε χαρακτηρισ­τικά.

«Η ΕΚΤ δεν πτωχεύει»

Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσ­ε επίσης ότι η ΕΚΤ ούτε μπορεί να «πτωχεύσει ούτε και να ξεμείνει από χρήματα» ακόμη και εάν υποστεί ζημίες από την τεράστια ποσότητα ομολόγων που έχει συσσωρεύσε­ι μέσα από το πρόγραμμα αγορών ενεργητικο­ύ. Ούτε όμως και οι ζημίες αυτές, σε περίπτωση που συμβούν, θα μπορούσαν να πλήξουν την ικανότητα της ΕΚΤ να εξασφαλίζε­ι τη σταθερότητ­α των τιμών.

Το G20

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις της Λαγκάρντ και των συναδέλφων της ήταν και το ανακοινωθέ­ν του G20 για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι παρότι ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορονοϊού, η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στις χώρες που επιβάλλουν για δεύτερη φορά περιοριστι­κά μέτρα. Η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, παρότι χαιρέτισε την πρόοδο στην ανάπτυξη των εμβολίων, δήλωσε ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει «δύσκολη, αβέβαιη, ανισομερής και επιρρεπής σε πισωγυρίσμ­ατα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece