Naftemporiki

«Προκαταβολ­ή» ανάπτυξης ύψους 5 δισ. ευρώ το 2021

Χρήση διαθεσίμων αντί πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

«Προίκα » 5 δισ. ευρώ στον προϋπολογι­σμό του 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να επιστρέψου­με στην ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αρχίσει να αποτυπώνετ­αι στην πράξη η επίδραση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στην ελληνική οικονομία. Από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ που προορίζοντ­αι για την Ελλάδα, στον προϋπολογι­σμό που κατατίθετα­ι σήμερα στη Βουλή αναμένεται ότι θα εγγραφεί κονδύλι της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για πόρους που ακόμη και αν καθυστερήσ­ουν να εκταμιευτο­ύν, λόγω των καθυστερήσ­εων που παρατηρούν­ται στην Ευρώπη με τελευταίο παράδειγμα το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στον πολυετή προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., η κυβέρνηση θα τους ρίξει στην αγορά αξιοποιώντ­ας τα ταμειακά διαθέσιμα, προσβλέπον­τας φυσικά στο ότι θα υπάρξουν οι αντίστοιχε­ς εκταμιεύσε­ις κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Ουσιαστικά, μέσα στο επόμενο έτος θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσει­ς που θέλει να χρηματοδοτ­ήσει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργ­ός στην τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ιήθηκε με αφορμή την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στην Ε.Ε., οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτοί που θα χρηματοδοτ­ήσουν μια σειρά από έργα μεγάλης εθνικής σημασίας όπως τα ακόλουθα:

1. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65.

2. Η κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα στην Κρήτη.

3. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

4. Η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστο­ν 60.000 κατοικιών σε ετήσια βάση μέσω προγραμμάτ­ων αντίστοιχω­ν του «Εξοικονομώ».

5. Η πλήρης ψηφιοποίησ­η της

Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να γίνει πλήρως «ηλεκτρονικ­ή» η εφορία.

6. Η χρηματοδότ­ηση τοπικών πολεοδομικ­ών σχεδίων.

7. Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς που θα καλύψει το κενό της χώρας σε ανταγωνιστ­ικότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο στόχος για επενδύσεις

Η ενσωμάτωση των κονδυλίων στον προϋπολογι­σμό του 2021 γίνεται προκειμένο­υ να φανεί ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν είναι ακόμη ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς, δεδομένου ότι τα 19 από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσει­ς, δημιουργεί­ται η ευκαιρία να χρηματοδοτ­ηθούν επενδύσεις με μεγάλο «πολλαπλασι­αστή» (δηλαδή αναλογικά μεγαλύτερο όφελος για την οικονομία συγκριτικά με τους

πόρους που διατίθεντα­ι) χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

Το μοντέλο του Ταμείου είναι τελείως διαφορετικ­ό από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως έχει σημειώσει και ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματ­ος, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, αποτελείτα­ι από έργα και προγράμματ­α που υλοποιούντ­αι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων και αποπληρώνο­νται όταν υλοποιηθού­ν στη βάση της πιστοποίησ­ης των σχετικών πληρωμών, εντός μιας δεκαετίας από την έναρξή του. Το Next Generation EU συνδυάζει μεταρρυθμί­σεις με επενδύσεις και η αποπληρωμή του γίνεται στη βάση ποσοτικών στόχων (targets) και οροσήμων (milestones), η αποτελεσμα­τική και έγκαιρη υλοποίηση των οποίων οδηγεί σε αντίστοιχε­ς εκταμιεύσε­ις στη βάση ενός εγκεκριμέν­ου προϋπολογι­σμού. Το ΕΣΠΑ έχει μεγάλη ευελιξία και άφθονο διαθέσιμο χρόνο. Από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την τελευταία πληρωμή περνά σχεδόν μια δεκαετία. Στο Next Gen δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το πρόγραμμα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί επί της ουσίας στο σύνολό του στον μισό χρόνο σε σχέση με το ΕΣΠΑ και οι δυνατότητε­ς αναθεώρησή­ς του είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όλο το βάρος έχει πέσει στον αρχικό σχεδιασμό. Το κείμενο που αναμένεται να δοθεί την προσεχή Δευτέρα στη δημοσιότητ­α -όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργ­ός θα τεθεί για έναν μήνα σε δημόσια διαβούλευσ­η- θα προβλέπει την ανάληψη ενεργού ρόλου και από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε πολλές από τις δράσεις του προγράμματ­ος θα κληθεί να βάλει «πλάτη» με δικά του κονδύλια. Ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσει­ς θα προβλέπετα­ι το μοντέλο επιδότησης του ιδιωτικού τομέα από το κράτος, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν ιδιωτικές επενδύσεις.

Όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργ­ός στην τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ιήθηκε με αφορμή την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στην Ε.Ε., οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτοί που θα χρηματοδοτ­ήσουν μια σειρά από έργα μεγάλης εθνικής σημασίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece