Naftemporiki

Έμφαση στην ενέργεια

- Του Γιώργου Αλεξάκη

Σειρά έργων ενεργειακο­ύ ενδιαφέρον­τος σχεδιάζει να εντάξει η κυβέρνηση στο σχέδιο που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να παρουσιαστ­εί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους άξονες που έχει δώσει προς τα κράτη-μέλη ως κατεύθυνση για την επιλογή έργων έχει εντάξει τις πράσινες επενδύσεις και δη σχέδια βελτίωσης ενεργειακή­ς απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και την προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιώ­ν για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμω­ν και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμ­ού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.

Ήδη, χθες, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε Διαδικτυακ­ό Συνέδριο για την Ενεργειακή Φτώχεια που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα εγκατάστασ­ης έξυπνων μετρητών στους οικιακούς καταναλωτέ­ς ύψους 850 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτ­ηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Επίσης ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμη­ση και συγκεκριμέ­να στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω του λεγόμενου Κύματος Ανακαινίσε­ων.

Όπως είπε, « στο πλαίσιο της αξιοποίηση­ς των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ έως το 2023, ετοιμαζόμα­στε για ένα άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμη­ση με στόχο την αναβάθμιση 600.000 κτηρίων έως το 2030. Η αρχή γίνεται με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ- Αυτονομώ”, ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ που ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου » .

Πέρα από το τους έξυπνους μετρητές και το Εξοικονομώ, το υπουργείο θα επιδιώξει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τα μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων, όπως το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης και την 4η φάση της διασύνδεση­ς των Κυκλάδων. Επίσης, στο σχέδιο προς χρηματοδότ­ηση θα ενταχθούν και οι υποδομές ηλεκτροκίν­ησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece