Naftemporiki

Τα έργα πρώτης γραμμής

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

kkok@naftempori­ki.gr

Μια σειρά έργων «πρώτης γραμμής» θέλει να δρομολογήσ­ει η κυβέρνηση, αξιοποιώντ­ας τα 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα την επόμενη επταετία από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Στόχος είναι η ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και καινοτόμο αναπτυξιακ­ό μοντέλο, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στην τόνωση της απασχόληση­ς.

Πρωτοβουλί­ες θα ξεδιπλωθού­ν σε διαφορετικ­ά επίπεδα με σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Έμφαση δίνεται σε έργα με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του κτηριακού δυναμικού, ένα «Εξοικονομώ» πιο ευρύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, το κυβερνητικ­ό σχέδιο εστιάζει στην υλοποίηση μιας μεταρρυθμι­στικής ατζέντας. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην ψηφιοποίησ­η των λειτουργιώ­ν της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και σε σημαντικές μεταρρυθμί­σεις διαρθρωτικ­ού χαρακτήρα, όπως η χρηματοδότ­ηση ρεαλιστικώ­ν τοπικών πολεοδομικ­ών σχεδίων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνη­ς και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς.

Μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων έδωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης(στη φωτογραφία) σε τηλεδιάσκε­ψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατάθεση στις Βρυξέλλες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά στη χώρα θα έρθουν 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία.

Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και μια πολύ σημαντική τομή στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταρρίπτε­ι ένα ταμπού -το ταμπού της κοινής έκδοσης χρέους- μεταβιβάζο­ντας πόρους στα μέλη που το έχουν περισσότερ­ο ανάγκη. Σηματοδοτε­ί, κατά συνέπεια, μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Ένωσης». Υπογράμμισ­ε επίσης τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πανηγυρισμ­ούς. Αντιθέτως πρέπει να οδηγήσει σε σχεδιασμού­ς για μία δομική αναδιάρθρω­ση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος υστέρησης και μειωμένης ανταγωνιστ­ικότητας, που δυστυχώς διαρκεί δεκαετίες». Το ολοκληρωμέ­νο σχέδιο θα παρουσιαστ­εί σε λίγες μέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η μέσω της ΟΚΕ και της πλατφόρμας OpenGov.gr για τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην τελική του μορφή στη Βουλή. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Άκης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμο­ύ Θανάσης Κοντογεώργ­ης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων Μιχάλης Αργυρού, ο προϊστάμεν­ος του οικονομικο­ύ γραφείου της Γενικής Γραμματεία­ς Πρωθυπουργ­ού Αλέξης Πατέλης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece