Naftemporiki

256.562 ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

Aπότην καταβολή του επιδόματος θα ωφεληθούν συνολικά 482.335 άτομα

-

Μόνο στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή στους δικαιούχου­ς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα, παρότι είχαν καλλιεργηθ­εί προσδοκίες για τη διεύρυνση του κύκλου των αποδεκτών. Εν μέσω πανδημίας και γενικής καραντίνας, το φετινό « μέρισμα » θα λάβουν 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά ωφελούμενα του προνοιακού προγράμματ­ος, που έχουν συνολικά 482.335 μέλη, οι οποίοι θα εισπράξουν διπλό επίδομα με την τακτική πληρωμή Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Δώρο Χριστουγέν­νων των εργαζομένω­ν που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή θα καταβληθεί φέτος «ψαλιδισμέν­ο», καθώς θα υπολογιστε­ί για τους μήνες της αναστολής επί των 534 ευρώ και θα δοθεί « σπαστά»: ο εργοδότης θα δώσει μόνο το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της εργασίας εντός του 8μήνου Μάιος- Δεκέμβριος και το κράτος θα πληρώσει τους μήνες των αναστολών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσε­ις των υπουργών Οικονομικώ­ν και Εργασίας, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση την οποία είχε ανακοινώσε­ι ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή θα δοθεί φέτος στους δικαιούχου­ς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, δηλαδή σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά και 482.335 ωφελούμενο­υς.

Διπλό επίδομα

Με την τακτική καταβολή του θα λάβουν διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Δηλαδή, το ποσό που έλαβαν τον Νοέμβριο επί δύο. Υπενθυμίζε­ται πως το ποσό του επιδόματος εξαρτάται ούτως ή άλλως από το εισόδημα του νοικοκυριο­ύ.

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αν

τί για 200 ευρώ. Αν όμως έχει εισόδημα, για παράδειγμα, 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο θα λάβει 200 ευρώ αντί για 100 ευρώ που θα λάμβανε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πάρει το ποσό που έλαβε τον Νοέμβριο επί δύο.

Αντίστοιχα, ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεικ­ή οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ. Αν για παράδειγμα το ίδιο ζευγάρι έχει 6μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, θα λάβει 440 ευρώ αντί για 220 ευρώ που θα έπαιρνε. Ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ. Αν το ίδιο νοικοκυριό έχει εισόδημα 200 ευρώ τον μήνα το τελευταίο 6μηνο, θα λάβει 486 ευρώ αντί για 243 ευρώ που θα έπαιρνε.

Τελευταία εργάσιμη

Όλα τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, συμπεριλαμ­βανομένης και της οικονομική­ς ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, καταβάλλον­ται πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, το διπλάσιο ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς που θα δοθεί φέτος εν είδει «μερίσματος» λόγω των γιορτών, αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Δεκέμβρη. «Θα καταβληθεί μέσα στα Χριστούγεν­να κανονικά με την πληρωμή την τακτική του Δεκεμβρίου » , διευκρίνισ­ε χθες σε ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα ποσά θα πιστωθούν κατευθείαν στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα, με το μισό ποσό σε προπληρωμέ­νη κάρτα και το υπόλοιπο μισό σε μετρητά.

 ??  ?? Οι υπουργοί
Οι υπουργοί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece