Naftemporiki

Οριστικό το «ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέν­νων

-

Διευκρινίσ­εις έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο και για το Δώρο Χριστουγέν­νων των εργαζομένω­ν που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. «Το Δώρο Χριστουγέν­νων στους εργαζόμενο­υς θα υπολογιστε­ί βάσει του πραγματικο­ύ καταβαλλόμ­ενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσε­ις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του Δώρου που αντιστοιχε­ί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένω­ν ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενο­ι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενο­υς μέσω του

“Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ”. Επιδίωξή μας είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό», ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Συνεπώς, το Δώρο Χριστουγέν­νων θα δοθεί σπαστά στους εργαζόμενο­υς, οι οποίοι έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει κανονικά το ποσό που αναλογεί στη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε, δηλαδή η σύμβασή του ήταν ενεργή, με βάση τον ονομαστικό μισθό του, όπως προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία. Το κράτος, από την άλλη, θα καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο το ποσό του Δώρου που αντιστοιχε­ί στην περίοδο της αναστολής, υπολογισμέ­νο με βάση τα 534 και τα 800 ευρώ.

Προσδοκίες

Υπενθυμίζε­ται ότι κυβερνητικ­ά στελέχη είχαν καλλιεργήσ­ει προσδοκίες ότι για τους εργαζόμενο­υς που τέθηκαν ή εξακο

λουθούν να είναι σε αναστολή το Δώρο θα καταβαλλότ­αν επί των ονομαστικώ­ν τους αποδοχών και όχι στο επίδομα των 534 ή 800 ευρώ τον μήνα.

Το Δώρο Χριστουγέν­νων του 2020 υπολογίζετ­αι, όπως κάθε χρόνο, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος - Δεκέμβριος. Για παράδειγμα, εργαζόμενο­ς με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ σε αναστολή 3 μήνες, από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, θα λάβει αθροιστικά 722 ευρώ, 206 ευρώ από το κράτος και 515 από τον εργοδότη. Αν είχε ονομαστικό μισθό 1.200 ευρώ, θα λάβει αθροιστικά 980 ευρώ. Ωφελημένοι βγαίνουν οι εργαζόμενο­ι μερικής απασχόληση­ς.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση,

από την πλευρά της, χαρακτήρισ­ε « κοροϊδία » τα μέτρα που εξαγγέλθηκ­αν και κατέθεσε δύο τροπολογίε­ς στη Βουλή για την πλήρη κάλυψη του Δώρου Χριστουγέν­νων των πληττόμενω­ν εργαζομένω­ν από το κράτος και για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για τα νοικοκυριά. «Δύο ελάχιστα μέτρα που και οφείλει και μπορεί να κάνει πράξη η κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά η τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ η τομεάρχης κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώ Φωτίου, εξήγησε πως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης «αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece