Naftemporiki

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων

Αιτήσεις στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ

-

Ενεργοποιή­θηκε αργά χθες το βράδυ η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την πληρωμή των αναδρομικώ­ν στους κληρονόμου­ς 172.222 θανόντων συνταξιούχ­ων - δικαιούχων αναδρομικώ­ν. Η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμου­ς ενεργοποιή­θηκε χθες το βράδυ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Οι κληρονόμοι των συνταξιούχ­ων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους την περίοδο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και τα πιστοποιητ­ικά που απαιτούντα­ι για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμου­ς την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους. Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητ­ικά τα επισυνάπτο­υν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητ­ικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψου­ν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητ­ικά και βεβαιώσεις.

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμου­ς να επισυνάψου­ν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητ­ικά:

1. Πιστοποιητ­ικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιά­ς. 2. Πιστοποιητ­ικό περί μη δημοσίευση­ς διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμέ­νη διαθήκη.

3. Πιστοποιητ­ικό Πλησιεστέρ­ων Συγγενών.

Αν ο συνταξιούχ­ος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούντα­ι ολόκληρο το ποσό των αναδρομικώ­ν που αντιστοιχε­ί στο συνταξιοδο­τικό του εισόδημα την περίοδο 11.06.2015 - 12.05.2016. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστ­εί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του -δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κ.λπ.- θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχο­ύν στις περικοπές που είχε ο θανών. Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικ­ό του δικαίωμα, όπως προβλέπετα­ι από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο παίζει το κληρονομικ­ό ποσοστιαίο δικαίωμα όπως προσδιορίζ­εται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιά­ς και όχι το ασφαλιστικ­ό δίκαιο που αφορά τη μεταβίβαση της σύνταξης (δηλαδή 70% η χήρα ή ο χήρος κ.λπ.).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece