Naftemporiki

Άνοιξε ο δρόμος για τα 40 δισ. ευρώ του REACT-EU

Κονδύλια 1,72 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηχθεσινή συμφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με την Ευρωβουλή ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της κοινοτικής δράσης REACT-EU, μέσω της οποίας το 2021 και το 2022 θα διατεθούν στα κράτη- μέλη περίπου 40 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν περιφέρειε­ς που πλήττονται από την πανδημία. Στην Ελλάδα αναλογούν ενδεικτικά 1,715 δισ. ευρώ, που είναι η πέμπτη ψηλότερη χρηματοδότ­ηση.

Το REACT- EU είναι συνιστώσα του ταμείου ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι, για να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους που είναι και ο στόχος, θα πρέπει να υπάρξει προηγουμέν­ως συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό της περιόδου 2021-2027, τον οποίο προς το παρόν μπλοκάρουν για πολιτικούς λόγους η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Το REACT-EU θα προσθέσει επιπλέον πόρους στα υπάρχοντα προγράμματ­α της πολιτικής για τη συνοχή σε σημαντικού­ς τομείς που θεωρούνται καίριας σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στήριξη απασχόληση­ς

Συγκεκριμέ­να, θα δρομολογηθ­ούν επενδύσεις για τη στήριξη της διατήρησης θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχο­λούμενους. Τα κονδύλια θα μπορούν επίσης να χρησιμοποι­ηθούν για τη στήριξη της δημιουργία­ς θέσεων εργασίας και μέτρων για την απασχόληση των νέων, για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικ­ής περίθαλψης, καθώς και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και στήριξης για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Η στήριξη αυτή θα είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτω­ς οικονομικο­ύ τομέα, συμπεριλαμ­βανομένων των κλάδων του του

Πορτογαλία

Ουγγαρία

Σλοβακία

Ολλανδία

Σουηδία

Σλοβενία

Αυστρία

Λουξεμβούρ­γο

Ιρλανδία ρισμού και του πολιτισμού που έχουν πληγεί βαριά. Η πρόσθετη στήριξη θα χρησιμοποι­ηθεί επίσης για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, σε ενίσχυση των σημαντικών επενδύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σ' αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.

Κατανομή

Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσου­ν τα ίδια πώς ακριβώς θα διοχετεύσο­υν τα κονδύλια. Οι πόροι του REACT- EU θα κατανεμηθο­ύν μεταξύ των κρατών-μελών αφού ληφθούν υπόψη η σχετική ευημερία τους και η έκταση των επιπτώσεων της κρίσης στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, συμπεριλαμ­βανομένης της πτυχής της ανεργίας των νέων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι

το ποσοστό χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. μπορεί να φθάσει έως και το 100%, κάτι που θεωρείται ότι θα συμβάλει στην ταχεία διάθεση των εν λόγω πρόσθετων πόρων.

Στοιχεία συμβιβασμο­ύ

Τα κύρια στοιχεία του συμβιβασμο­ύ μεταξύ της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής περιλαμβάν­ουν τα εξής:

Αναδρομική επιλεξιμότ­ητα των δαπανών από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2020, δηλαδή από την αρχή της πανδημίας.

Καταληκτικ­ή ημερομηνία για την επιλεξιμότ­ητα των δαπανών στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η διάθεση του 70% του συνολικού ποσού θα γίνει το 2021 και το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2022, ενώ ο υπολογισμό­ς ανά χώρα θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ του 2021.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσο­υν ισόρροπη στήριξη μεταξύ των αναγκών των περιοχών που πλήττονται περισσότερ­ο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ανάγκης να διατηρηθεί το επίκεντρο στις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς.

Προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η ομαλή και ταχεία κινητοποίη­ση των επενδύσεων, οι εκ των προτέρων αιρεσιμότη­τες, οι απαιτήσεις θεματικής συγκέντρωσ­ης και το πλαίσιο επιδόσεων δεν εφαρμόζοντ­αι για το REACT-EU.

Η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγκρίνει τα προγράμματ­α και τις τροποποιήσ­εις των προγραμμάτ­ων εντός 15 εργάσιμων ημερών από την υποβολή τους.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί (τυπική διαδικασία) από την ολομέλεια της Ευρωβουλής και το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι πρώτες προτάσεις τροποποιήσ­εων των προγραμμάτ­ων και τα νέα ειδικά προγράμματ­α αναμένοντα­ι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece