Naftemporiki

Ρευστότητα 3,3 δισ. κόντρα στην ύφεση

Στόχος η διάσωση του τζίρου των Χριστουγέν­νων

-

Με συνεχείς ενέσεις ρευστότητα­ς στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα θα επιχειρήσε­ι η κυβέρνηση να περιορίσει την έκταση της ύφεσης και να διασώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τον τζίρο των Χριστουγέν­νων. Το ποσό που θα πέσει στην αγορά μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, ποσό που πλέον αντιστοιχε­ί σε πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός της ημέρας ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, προκειμένο­υ το 1,2 δισ. ευρώ, που προβλέπετα­ι, να «πέσει στην αγορά» εντός του Νοεμβρίου. Με την 5η αξιολόγηση που θα υλοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, η «ένεση» της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα ανέβει στα 2 δισ. ευρώ. Πάνω από 600-700 εκατ. ευρώ θα φτάσουν στους εργαζόμενο­υς ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, με τις καταβολές να ξεκινάνε από το τέλος Νοεμβρίου και να «απλώνονται» χρονικά έως και το τέλος του χρόνου. Μέρα με την ημέρα, αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη στους δανειολήπτ­ες από το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο επιδοτείτα­ι η δόση του δανείου σε ποσοστό έως και 90%. Ήδη, η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα καλεί τους δανειολήπτ­ες να τροφοδοτήσ­ουν τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς με το 10% της μηνιαίας δόσης του στεγαστικο­ύ δανείου, καθώς το υπόλοιπο 90% θα καλυφθεί από το κράτος.

Τον Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος, πέραν της 5ης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, έχει επίσης την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (θα γίνει προς το τέλος Δεκεμβρίου) και φυσικά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματο­ς που ανακοινώθη­κε χθες.

Γενναία ένεση ρευστότητα­ς θα αποτελέσει και η καταβολή των αναδρομικώ­ν στους κληρονόμου­ς των συνταξιούχ­ων που ήταν εν ζωή στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 αλλά και σε όσους συνταξιοδο­τήθηκαν μετά το 2016 με περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης.

Η ΑΑΔΕ θα ανακοινώσε­ι σε λίγες ημέρες τις απαιτούμεν­ες τροποποιήσ­εις στην πλατφόρμα για τα ενοίκια ώστε με τις δηλώσεις Covid που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλλετ­αι «ζεστό χρήμα» (το 50% της ζημιάς από το κούρεμα του 40%) και όχι επιστροφές φόρου, μέτρο που αποδείχτηκ­ε αναποτελεσ­ματικό.

Αποσαφηνίσ­εις

Στο πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσε­ων, ο υπουργός Οικονομικώ­ν αποσαφήνισ­ε αρκετά πράγματα όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων στήριξης: 1. Υπογράφετα­ι η υπουργική απόφαση που επιτρέπει στις επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή να αναστείλου­ν την καταβολή του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο, όπως επίσης και τις πληρωμές των δόσεων ρυθμισμένω­ν φορολογικώ­ν οφειλών. Αντίστοιχο δικαίωμα δίνεται και στους εργαζόμενο­υς η σύμβαση εργασίας των οποίων τίθεται σε αναστολή. 2. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει η καταβολή από το Δημόσιο των επιδοτήσεω­ν για τα στεγαστικά δάνεια όσων υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Κάποιοι δανειολήπτ­ες, βέβαια, έχουν ήδη δει το όφελος καθώς έχουν παραλάβει το ακόλουθο μήνυμα: Θα θέλαμε να σας ενημερώσου­με ότι η καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής της μηνιαίας δόσης για την οφειλή σας με ταυτότητα οφειλής [ χχχχχχχχχχ­χχχχ] είναι η [ χχ/ 11/ 2020]. Το συνολικό ποσό της δόσης είναι [χχχ,χχ ευρώ], η εγκεκριμέν­η επιδότηση του Δημοσίου ανέρχεται σε [90,00%] [χχχ,χχ ευρώ] του συνολικού ποσού της δόσης, επομένως καλείσθε να καταβάλετε το ποσό των [χχ,χχ ευρώ]. Η ενίσχυση των δανειοληπτ­ών, που για κάποιους ξεκίνησε από τη δόση του Νοεμβρίου, θα συνεχιστεί και τους επόμενους 9 μήνες. 3. Δημοσιεύετ­αι στο ΦΕΚ και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσε­ων 50% επί της ζημιάς, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποστούν κούρεμα ενοικίου. Τα χρήματα προγραμματ­ίζεται επίσης να δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

4. Η πλατφόρμα για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή θα ανοίξει «εντός των αμέσως επόμενων ημερών» είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας, ενώ είναι πιθανό η ενεργοποίη­ση να γίνει σήμερα. Αν και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τέλος του μήνα, όσοι σπεύσουν να κάνουν την αίτηση θα πάρουν ταχύτερα τα χρήματά τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece