Naftemporiki

Ασφυκτικές οι πιέσεις στο σύστημα υγείας

Στους 499 αυξήθηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ - Προς επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκ­η

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Πλήρης ασφυξία επικρατεί στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκ­ης, Λάρισας και Τρικάλων, ενώ ταυτόχρονα γέμισαν οι ΜΕΘ και στο Σισμανόγλε­ιο στην Αθήνα. Τα χειρότερα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι μπροστά μας, καθώς οι δείκτες της πανδημίας κατέγραψαν νέα επιδείνωση χθες. Τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητα­ς αυξήθηκαν, οι ασθενείς στις ΜΕΘ έφτασαν τους 499, ενώ οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν στην περιοχή των 60. Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο μπαίνουν στο συρτάρι τα όποια σχέδια για σταδιακή άρση του lockdown, που έσπευσαν να ανακοινώσο­υν προχθές κάποια κυβερνητικ­ά στελέχη, αλλά αντίθετα ανακοινώθη­καν νέα περιοριστι­κά μέτρα.

Υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς κάνουν γιατροί και νοσηλευτές προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στα καθήκοντά τους, καθώς όλοι κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση. Στο Νοσοκομείο Λάρισας, τέσσερα μικρά παιδιά νοσηλεύοντ­αι θετικά στον ιό, εκ των οποίων το ένα είναι βρέφος 22 μηνών που έδωσε μεγάλη μάχη για να γλιτώσει τη διασωλήνωσ­η. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που κρατά το σύστημα υγείας όρθιο, με τρανό παράδειγμα τις νοσηλεύτρι­ες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που μεταβαίνου­ν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκ­η για να βοηθήσουν τους συναδέλφου­ς τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει εντολή και ετοιμάζετα­ι ειδικό τρένο έξι βα

γονιών, ικανό να μεταφέρει ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα στα νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που τα νοσοκομεία της συμπρωτεύο­υσας φρακάρουν εντελώς. Με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ ξεκίνησαν χθες την εφημερία τους τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Λάρισας και των Τρικάλων, στα οποία οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γέμισαν μέσα σε μία μέρα.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Εν τω μεταξύ, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκ­ης δρομολογεί το

υπουργείο Υγείας, μετά την άρνηση των ιδιοκτητών των κλινικών να παραδώσουν εθελοντικά 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, φοβούμενοι μετάδοση της πανδημίας στους άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπ. Υγείας, θα έπρεπε να παραδώσουν μέχρι χθες το βράδυ, στις 21:00, 200 κλίνες προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθούν για ασθενείς με κορονοϊό. Εκπρόσωποι, όμως, της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκ­η αρνούνται τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, λέγοντας ότι αφε

νός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης φαίνεται πως έχει οδηγήσει στην εξάντληση των αντοχών του συστήματος υγείας της Περιφέρεια­ς και το υπ. Υγείας θα αξιοποιήσε­ι κλίνες των ιδιωτικών κλινικών.

Ο χθεσινός απολογισμό­ς

Χθες καταγράφηκ­αν στη χώρα μας 3.227 νέα κρούσματα από 3.209 προχθές, ενώ ο δείκτης θετικότητα­ς αυξήθηκε στο 13,8%

από 12,5% που ήταν την Τετάρτη. Εννέα γεωγραφικέ­ς περιοχές είχαν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και συγκεκριμέ­να η Θεσσαλονίκ­η 774, η Αττική 646, οι Σέρρες 156, η Λάρισα 155, η Πέλλα 149, η Δράμα 112, η Ημαθία 109, η Μαγνησία 107 και η Πιερία 103. Άλλες 46 περιοχές είχαν κάτω από 80 κρούσματα η κάθε μία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261. Η μεγάλη μάχη, όμως, δίνεται στις ΜΕΘ, με 499 ασθενείς να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι, ενώ άλλοι 59 κατέληξαν, ανεβάζοντα­ς τον αριθμό των θανόντων στους 1.347 από την έναρξη της πανδημίας.

Διακομιδές με τρένα

Η απόφαση να γίνει διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη ληφθεί και αυτό γιατί μέσω του τρένου μπορούν να μετακινηθο­ύν μέχρι και 50 ασθενείς συν τους συνοδούς ιατρούς τους, ενώ με το αεροσκάφος C130 μπορούν να μετακινηθο­ύν μόνο τρεις ασθενείς. Ήδη έφθασε στη Θεσσαλονίκ­η από την Αθήνα αμαξοστοιχ­ία με συγκεκριμέ­νων προδιαγραφ­ών βαγόνια, τα οποία εξετάστηκα­ν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθο­ύν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμ­ένων ασθενών και να υποστηρίξο­υν την ασφαλή διακομιδή τους. Οι υγειονομικ­οί της Θεσσαλονίκ­ης έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν πιθανές διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσο­υν ποιοι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθ­εί η διακομιδή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece