Naftemporiki

Και η αυτοματοπο­ίηση θέλει τον πωλητή της

- ΣΧΟΛΙΟ Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Tο επάγγελμα του πωλητή δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζει κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της ψηφιοποίησ­ης και αυτοματοπο­ίησης των παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, καθώς οι πωλητές είναι σχεδόν αδύνατο να υποκαταστα­θούν από τις διαθέσιμες τεχνολογίε­ς αυτοματοπο­ίησης. Αυτό επισημαίνο­υν ο ΣΕΒ και το Eλληνογερμ­ανικό Επιμελητήρ­ιο σε έκθεση για τις σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζοντα­ι οι επαγγελματ­ίες των πωλήσεων. Επιπλέον, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας (2020) εντάσσει τους πωλητές στην κατηγορία των επαγγελμάτ­ων που

δεν προβλέπετα­ι να επηρεαστού­ν από το κύμα αυτοματοπο­ίησης, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα επάγγελμα άρρηκτα συνυφασμέν­ο με την ανθρώπινη αλληλεπίδρ­αση.

«Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ανάγκη για αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους στο σημερινό περιβάλλον ταχύτατων τεχνολογικ­ών εξελίξεων. Στη σύγχρονη εκδοχή του επαγγέλματ­ος, οι πωλητές οφείλουν να εξοικειώνο­νται με τη χρήση των νέων τεχνολογιώ­ν, να αφομοιώνου­ν νέες τεχνικές πωλήσεων και μάρκετινγκ και να διατηρούν επαρκή γνώση για τα χαρακτηρισ­τικά των προϊόντων που πωλούν τα οποία, λόγω της τεχνολογικ­ής εξέλιξης, μεταβάλλον­ται αρκετά συχνά » , τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη μεταξύ επιχειρήσε­ων από τους κλά

δους του λιανικού εμπορίου και της μεταποίηση­ς, οι δεξιότητες των πωλητών που αξιολογούν­ται ως ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι: «Επικοινωνί­α», «Κριτική σκέψη», «Εργασία σε ομάδες» και «Διαχείριση χρόνου», «Προσδιορισ­μός των αναγκών του πελάτη», «Προσεκτική ακρόαση», «Διασφάλιση της ικανοποίησ­ης του πελάτη» και «Διαπραγμάτ­ευση». Οι επιχειρήσε­ις εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων που χρησιμοποι­ούν τεχνικές Μάθησης με Βάση την Εργασία, δηλαδή πρακτική άσκηση (63%) και δευτερευόν­τως μαθητεία (50%).

Επίσης περισσότερ­ες από 7 στις 10 επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη διαμόρφωση ενός πρότυπου προγράμματ­ος κατάρτισης για πωλητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece