Naftemporiki

Κίνητρα σε δήμους για την ανακύκλωση

Σε δημόσια διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr υπουργός Περιβάλλον­τος.

Την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των αποβλήτων συσκευασιώ­ν (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί), τη δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα, τον εκσυγχρονι­σμό του τέλους ταφής για τους δήμους που «θάβουν» απόβλητα, τη μεταφορά των προστίμων που επιβάλλοντ­αι από την Ε.Ε. στους δήμους και τις επιχειρήσε­ις που τα προκαλούν, απαλλάσσον­τας από το βάρος τους φορολογούμ­ενους, καθώς και την υποχρέωση όλα τα νέα κτήρια να διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που έχει θέσει από χθες και μέχρι 4 Δεκεμβρίου σε δημόσια διαβούλευσ­η το υπουργείο Περιβάλλον­τος.

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «νομοσχέδιο τομή» με το οποίο η χώρα προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.

Τι προβλέπει το ν/σχ

Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «Προώθηση της Ανακύκλωση­ς - Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/ 851 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίησ­η της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα (EE L 150/109) και 2018/852 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίησ­η της Οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίε­ς και τα απορρίμματ­α συσκευασία­ς ( EE L 150/141)» το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

Χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασία­ς: Έως τον Ιανουάριο του 2022 υποχρεώνον­ται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασία­ς σε 4 ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί): Κινηματογρ­άφοι, θέατρα, συναυλιακο­ί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσ­εις, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσ­εις εκπαίδευση­ς, νοσοκομεία / κλινικές, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομ­ικοί σταθμοί, πλοία, τράπεζες και καταστήματ­α εστίασης. Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούντ­αι να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή

των αποβλήτων συσκευασία­ς σε διακριτά ρεύματα εντός των κτηρίων τους ή άλλων χώρων και εγκαταστάσ­εων για τα οποία φέρουν την ευθύνη λειτουργία­ς. Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση των δήμων να εφαρμόσουν το προαναφερό­μενο μέτρο σε αθλητικές εγκαταστάσ­εις, παιδικές χαρές, βρεφονηπια­κούς σταθμούς και άλλες δημοτικές εγκαταστάσ­εις συνάθροιση­ς κοινού.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία άνω των 200 κλινών διασφαλίζο­υν έως τον Ιανουάριο του 2022 τη χωριστή συλλογή συσκευασιώ­ν, τουλάχιστο­ν για τις πλαστικές, σε κάθε δωμάτιο και από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ όλα τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή, χαρτιού, συσκευασιώ­ν και αποβλήτων τροφίμων.

Καθιερώνετ­αι η χωριστή συλλογή των επικίνδυνω­ν αποβλήτων στα νοικοκυριά από είδη καθημερινή­ς χρήσης, όπως τα προϊόντα καθαρισμού ( χλωρίνες κ.λπ.), τα βερνίκια, τα χρώματα κ. λπ. Οι δήμοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 υποχρεούντ­αι να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων αυτών, είτε στα πράσινα σημεία τους είτε σε οποιονδήπο­τε άλλο αδειοδοτημ­ένο χώρο που υποδεικνύε­ι ο οικείος ΦοΔΣΑ.

Σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί). Σε κάθε νέο κτήριο θα πρέπει να εξασφαλίζε­ται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια). Έτσι, θα δι

ευκολύνετα­ι η χωριστή συλλογή, η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», αλλά και η μείωση των κάδων στον δρόμο.

Πληρώνω ή κερδίζω

Ακόμη με το νομοσχέδιο τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» ή «κερδίζω όσο διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνο­υν τα δημοτικά τους τέλη ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνε­ι - και όχι βάσει των τετραγωνικ­ών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από την 01η.01.2021 εκσυγχρονί­ζεται, επεκτείνετ­αι και καθίσταται εφαρμόσιμο το τέλος ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, με ποσό 15 ευρώ ανά τόνο, κλιμακούμε­νο ετησίως κατά 5 ευρώ και έως τα 35 ευρώ, το 2025.

Από τον Ιούλιο του 2022 ξεκινά η μετακύλιση προστίμων της Ε.Ε. -που επιβάλλοντ­αι κάθε χρόνο στη χώρα μας στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσε­ις που δεν συμμορφώνο­νται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών ή υγρών αποβλήτων.

Θεσπίζεται στόχος επαναχρησι­μοποίησης στα μπουκάλια. Ειδικότερα, έως τις 31.12.2030, το 30% των ποτών που διατίθεντα­ι στην αγορά θα προέρχεται από συσκευασίε­ς που θα έχουν επαναχρησι­μοποιηθεί.

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι επιχειρήσε­ις λιανικού εμπορίου και εστίασης υποχρεούντ­αι: Να εξυπηρετού­ν τον καταναλωτή που φέρνει δική του επαναχρησι­μοποιούμεν­η συσκευασία και να του κάνουν γι' αυτό έκπτωση.

Από την ίδια ημερομηνία, η συνολική ποσότητα των μη ανακυκλώσι­μων αποβλήτων (υπολειμμάτ­ων) από τα ΚΔΑΥ, θα χρησιμοποι­είται ως δευτερογεν­ές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιείτ­αι ενεργειακά στην ενεργοβόρο βιομηχανία ή/και σε Μονάδες Ενεργειακή­ς Αξιοποίηση­ς.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμέ­νο περιεχόμεν­ο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

 ??  ?? Κωστής Χατζηδάκης,
Κωστής Χατζηδάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece