Naftemporiki

«Ξεκινάει το ταξίδι» για το ThessIntec

Τεχνολογικ­ό πάρκο

-

Το τελευταίο γραφειοκρα­τικό εμπόδιο που είχε απομείνει για να ξεκινήσει το ThessIntec ξεπεράστηκ­ε με νομοθετική διάταξη του ΥΠΑΝ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφ. Χρίστος Δήμας.

Τον περασμένο Μάιο ανατέθηκε στον κ. Δήμα το project management του ThessIntec ώστε να ξεπεραστού­ν όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει για την ολοκλήρωση του Τεχνολογικ­ού Πάρκου 4ης γενιάς. Άμεσα μεταβιβάστ­ηκε η έκταση, 760 στρεμμάτων, από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρει­α Ζώνη Καινοτομία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των όρων μεταβίβαση­ς και των χρονικών περιθωρίων.

Τον Ιούλιο νομοθετήθη­κε η σύσταση της εταιρείας ThessIntec Α.Ε. και προβλέφθηκ­ε ο κοινωφελής και μη κερδοσκοπι­κός χαρακτήρας της. Παράλληλα θεσπίστηκα­ν μια σειρά φορολογικώ­ν κινήτρων για δωρεές που αφορούν το συγκεκριμέ­νο εγχείρημα.

Στόχος ήταν μέχρι τη ΔΕΘ να έχει υπογραφεί το καταστατικ­ό της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει επίσημα η συγκέντρωσ­η κεφαλαίου για την έναρξη της α' φάσης ανάπτυξης της υποδομής. Πράγματι τον Αύγουστο υπεγράφη το καταστατικ­ό της ΕΑΝΕΠ ThessIntec ΑΕ, σύμφωνα με το οποίο μετέχουν με ποσοστό 58% ιδιώτες και 42% φορείς του Δημόσιου.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασία­ς (MoU) με την ΕΑΝΕΠ ThessIntec πάνω από 70 σημαντικές και καινοτόμες επιχειρήσε­ις της χώρας και ορισμένες από το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

Έτσι στις 17.11.2020 με τη διάταξη του ΥΠΑΝ καθορίστηκ­ε το τίμημα μεταβίβαση­ς της έκτασης, στην οποία θα εγκατασταθ­εί το Τεχνολογικ­ό Πάρκο 4ης γενιάς, από την Αλεξάνδρει­α Ζώνη Καινοτομία­ς στην ThessIntec A.E.

Ο Δήμας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το ThessIntec ξεκινάει το ταξίδι του. Αξιοποιούμ­ε μία ανεκμετάλλ­ευτη έκταση 760 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκ­η, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουμε ένα υπερσύγχρο­νο Τεχνολογικ­ό Πάρκο. Το ThessIntec αναμένεται να προσελκύσε­ι εταιρείες που επενδύουν σε Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), Τεχνοβλαστ­ούς από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμ­ια και νεοφυείς επιχειρήσε­ις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece