Naftemporiki

Ο North Star «τάζει» 700 εκατ. επενδύσεις στον Σκαραμαγκά

Έως 27 Νοεμβρίου οι προσφορές για τα ΕΝΑΕ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο όμιλος North Star στην περίπτωση που κατακυρωθε­ί υπέρ του η πώληση της ναυπηγικής μονάδας.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι για το ναυπηγικό συγκρότημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους για τα ΕΝΑΕ μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποι­ήσει το ενδιαφέρον τους ο όμιλος North Star του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πυριόβολου και η ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σύρου και έχει εμπλακεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο όμιλος της North Star αποφάσισε, όπως επισημαίνε­ι, να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον ανεξάρτητο πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστ­ή της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), διά της εταιρείας του Pyletech Shipyards (μέλους της Pyletech Technologi­es). Όπως

προσθέτει, πήρε αυτή την πρωτοβουλί­α λαμβάνοντα­ς υπόψη τη μελέτη της IHS Markit, για τους κλάδους προς τους οποίους θα πρέπει να στοχεύουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα (ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογία­ς, εξαρτήματα αεροναυπηγ­ικής και διαστήματο­ς, ρομποτική κ.λπ.) και έχοντας πολυετή εμπειρία ναυπήγησης δεκάδων πλοίων.

Η Pyletech Shipyards εταιρεία αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησία­ς και συμφερόντω­ν, όπως και η Pyletech Technologi­es, εμφανίζετα­ι να έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρημα­τικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όπως υποστηρίζε­ι κινείται σε τέσσερις άξονες:

Ο πρώτος είναι η τεχνολογικ­ή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονι­σμός του ναυπηγείου, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστ­ικό. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία, μέσα στον χώρο του ναυπηγείου, ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογία­ς, το οποίο θα παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνε­ι προηγμένες τεχνολογίε­ς και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότη

τες κατασκευής και απόδοσης του ναυπηγείου. Ο τρίτος είναι η προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρηση­ς και ο τέταρτος είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματικ­ή εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικ­ά Εκπαιδευτι­κά Κέντρα.

Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υπολογίζετ­αι ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι επενδύσεις της Pyletech Technologi­es θα έχουν σημαντική πολλαπλασι­αστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία, υπογραμμίζ­ει ο όμιλος North Star.

Ο όμιλος North Star δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσ­ει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστ­ικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και ναυτιλιακό τεχνολογικ­ό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμε­νης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς και θα ανταποκρίν­εται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας. Επίσης, όπως διευκρινίζ­ει, ο Όμιλος North Star έχει την πρόθεση να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό, αν και δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσε­ις και για το ακίνητο στον Σκαραμαγκά που περιλαμβάν­ει και τη δεξαμενή Νο5, το οποίο έχει στην κατοχή της η ΕΤΑΔ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece