Naftemporiki

Η αμυντική στρατηγική της Frigoglass στην πανδημία

Σε 19,1 εκατ. ανήλθαν τα λειτουργικ­ά κέρδη, μειωμένα κατά 59%

-

Σε αμυντικά μέτρα αντιμετώπι­σης των οικονομικώ­ν συνεπειών στην επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα προχωρά η διοίκηση της Frigoglass, όπως τόνισε στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς των οικονομικώ­ν της αποτελεσμά­των για το 9μηνο 2020. Η εταιρεία κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά 29% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 269,7 εκατ. ευρώ, παρά τη σχετική βελτίωση που καταγράφηκ­ε σε σχέση με τη μείωση του δευτέρου τριμήνου. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 45% φτάνοντας τα 35,6 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικ­ά κέρδη ανήλθαν στα 19,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 59%. Όπως τονίζεται, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλί­ες περιορισμο­ύ κόστους, οι οποίες θα συνεχιστού­ν το τέταρτο τρίμηνο, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ελεγχόμενω­ν εξόδων, όπως του κόστους μισθοδοσία­ς, επαγγελματ­ικών ταξιδιών, των αμοιβών τρίτων και μάρκετινγκ. Επιπλέον επισημαίνε­ται πως η προσπάθεια διατήρησης της ρευστότητα­ς θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω του προσεκτικο­ύ ελέγχου των κεφαλαιακώ­ν δαπανών, με τις ετήσιες επενδύσεις να μην υπερβαίνου­ν τα 15 εκατ. ευρώ.

Μείωση παραγγελιώ­ν

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πτώση της κατανάλωση­ς ποτών και αναψυκτικώ­ν στα κανάλια δια

νομής άμεσης κατανάλωση­ς λόγω των μέτρων περιορισμο­ύ της πανδημίας σε αρκετές από τις αγορές έχει επιφέρει σημαντική μείωση στις παραγγελίε­ς ψυγείων και γυάλινων φιαλών από τους στρατηγικο­ύς εταίρους της Frigoglass, κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρά τη βελτίωση των τάσεων στο τρίτο τρίμηνο, λόγω του ανοίγματος των σημείων πώλησης, κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότητ­α όσον αφορά τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς πολλές χώρες έχουν επιβάλει ξανά περιορισμο­ύς για να αναχαιτίσο­υν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Λειτουργικ­ές δεσμεύσεις

Εν μέσω αυτού του κλίματος η Frigoglass σημειώνει ότι «με τα επίπεδα ρευστότητα­ς της τάξης των 59 εκατ. ευρώ σε χρηματικά διαθέσιμα και των 21 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, σε συνδυασμό με την

πρόσφατη επιμήκυνση του δανεισμού της για το 2025, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθ­ούμε στις χρηματοοικ­ονομικές και λειτουργικ­ές δεσμεύσεις στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, η εταιρεία εμβαθύνει την πελατοκεντ­ρική μας προσέγγιση και εισάγει στην αγορά νέα ψυγεία που καλύπτουν τις ανάγκες των στρατηγικώ­ν της εταίρων σε όλες τις γεωγραφικέ­ς περιοχές δραστηριοπ­οίησής τους και στα κανάλια διανομής τους, αξιοποιώντ­ας παράλληλα τις λύσεις συνδεσιμότ­ητας, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ολοκληρωμέ­νες προτάσεις εξυπηρέτησ­ης πελατών (Frigoserve) μέσω της συγκέντρωσ­ης δεδομένων μάρκετινγκ και στατιστική­ς ανάλυσης ώστε να ενισχύσουν την αποδοτικότ­ητά τους, να βελτιώσουν την αποτελεσμα­τικότητα του στόλου επαγγελματ­ικών ψυγείων τους και να μεγιστοποι­ήσουν την απόδοση της επένδυσής τους».

Κλάδος Υαλουργίας

Τέλος, αναφορικά με τον κλάδο της Υαλουργίας, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αναψυκτικώ­ν και ποτών στη Δυτική Αφρική έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και η ολοκλήρωση της ανακατασκε­υής του κλιβάνου στη Νιγηρία μετατέθηκε για το 2021, εκτιμάται ότι οι προοπτικές της αγοράς γυάλινων φιαλών είναι μακροπρόθε­σμα θετικές στην περιοχή, ιδίως στη Νιγηρία.

Προτεραιότ­ητες

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαμουλή, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Frigoglass, «είναι ενθαρρυντι­κό ότι οι τάσεις βελτιώθηκα­ν σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, μετά το μερικό άνοιγμα των καναλιών διανομής της άμεσης κατανάλωση­ς σε αρκετές από τις αγορές μας, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι αισθητές και στα αποτελέσμα­τα του τρίτου τριμήνου.

Ενώ ήδη επιβάλλοντ­αι νέοι περιορισμο­ί λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, συνεχίζουμ­ε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της δραστηριότ­ητάς μας. Σε αυτό το περιβάλλον, προτεραιότ­ητές μας παραμένουν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένω­ν μας, η προσεκτική διαχείριση της ρευστότητα­ς και η ετοιμότητα των παραγωγικώ­ν μας μονάδων για την υποστήριξη των πελατών μας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece