Naftemporiki

Στην κυκλική οικονομία εστιάζει η ElvalHalco­r

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία μετά και τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου

-

Στην αύξηση των μεριδίων αγοράς σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης της οικονομίας σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, στοχεύει η ElvalHalco­r στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία.

Στο μεταξύ, στο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της, η ElvalHalco­r πέτυχε τη λειτουργία του νέου θερμού ελάστρου και τη σταδιακή ενσωμάτωσή του στην παραγωγική διαδικασία, τη σταδιακή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο με υψηλές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο και την κερδοφορία στο a-EBITDA με 101,0 εκατ., καθώς και την αδιάλειπτη λειτουργία των παραγωγικώ­ν μονάδων παρά την πανδημία Covid-19. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στοιχεία αυτά προσδίδουν μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η επιβολή περιορισμώ­ν στην κίνηση και την παραγωγή σε βασικές χώρες προορισμού των εξαγωγών και η αναπόφευκτ­η ύφεση διεθνώς επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση και τις φορτώσεις, κυρίως για τους πρώτους μήνες του έτους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τόσο η έγκαιρη μετατόπιση της παραγωγής του αλουμινίου σε τομείς που δεν επηρεάσθηκ­αν από την κρίση, όσο και η δυναμική που επέδειξε ο κλάδος χαλκού αντιστάθμι­σαν σημαντικά τις επιπτώσεις αυτής. Το σταδιακό άνοιγμα των αγορών κατά τους θερινούς μήνες επηρέασε θετικά τις φορτώσεις του τρίτου τριμήνου ανακόπτοντ­ας την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα την περιορισμέ­νη μείωση των όγκων κατά 5,4% για το εννεάμηνο.

Πτώση των όγκων πωλήσεων

Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών της ElvalHalco­r παρουσίασε κάμψη της τάξης του 6,2% για το εννεάμηνο του 2020 ανερχόμενο­ς σε 1,500,4 δισ. ευρώ έναντι 1.599,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μείωση που οφείλεται κυρίως

στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου. Επηρεασμέν­α από την πτώση των όγκων, τις πιέσεις στις τιμές σε μερικές αγορές και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, τα αναπροσαρμ­οσμένα ενοποιημέν­α κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalco­r, τα οποία απεικονίζο­υν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του Ομίλου, ανήλθαν σε 101,0 εκατ. ευρώ έναντι 123,5 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η αντίστοιχη περίοδο.

Οι τιμές των μετάλλων, ως συνέπεια της επίπτωσης της πανδημίας, παρουσίασα­ν σημαντική κάμψη τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές με

τάλλου, οι οποίες έφτασαν τα 8,7 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020 έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτές επηρέασαν τα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 99,8 εκατ. ευρώ έναντι 122,1 εκατ. ευρώ, καθώς και τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA) που διαμορφώθη­καν σε 90,9 εκατ. ευρώ έναντι 118,9 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τέλος, η μείωση των όγκων πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων επηρέασε και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, που διαμορφωθή­καν σε 24,1 εκατ. ευρώ ή 0,0642 ευρώ ανά μετοχή έναντι 42,5 εκατ. ευρώ ή 0,1131 ευρώ ανά μετοχή για την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece