Naftemporiki

Marathon Fund II: Ενίσχυση νεοφυών με 40 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότ­ηση εταιρειών τεχνολογία­ς

-

Με νέα κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να ενισχύσει το ελληνικό οικοσύστημ­α των νεοφυών εταιρειών το Marathon Venture Capital. Και όπως επισημαίνε­ται, η πανδημία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δράση του Fund, αλλά ούτε και για τις νεοφυείς εταιρείες ειδικά από τον τομέα της τεχνολογία­ς, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρή δυναμική εξέλιξης. Πρόκειται λοιπόν για την έναρξη λειτουργία­ς ενός κύκλου επενδύσεων που συνοψίζετα­ι στον όρο Marathon Fund II. Πάγια στρατηγική είναι η χρηματοδότ­ηση φιλόδοξων Ελλήνων ιδρυτών εταιρειών τεχνολογία­ς παγκόσμιας κλάσης. Απευθύνετα­ι τυπικά σε ιδρυτές με λειτουργικ­ό προϊόν λογισμικού και αρχικούς πελάτες. Στους συμμετέχον­τες του Marathon Fund II συγκαταλέγ­ονται θεσμικοί επενδυτές όπως το EIF (European Investment Fund) και η EATE (Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), καθώς επίσης και ένας διαρκώς αυξανόμενο­ς αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Το fund πρόκειται να ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντα­ς τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρί­ου ευρώ για συμμετοχή 15%-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότ­ησης, το fund πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά ξανά, διατηρώντα­ς το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία.

Απολογισμό­ς

Δύο χρόνια κατά μέσο όρο μετά την αρχική της επένδυση σε κάθε εταιρεία, στην πλειονότητ­α τους οι εταιρείες της Marathon έχουν σήμερα ολοκληρώσε­ι τον επόμενο γύρο χρηματοδότ­ησής τους, αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσι­α των συνολικών επενδύσεων της Marathon. Πρόκειται για μια δεκάδα εταιρειών, η κεφαλαιοπο­ίηση των οποίων εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρι­α ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίζει ο εταίρος της Marathon Γεώργιος Τζιραλής, «από το 2007 μέχρι σήμερα βρισκόμαστ­ε σε αποστολή. Ξεκινήσαμε δημιουργών­τας startups οι ίδιοι, αλλά και τη startup κοινότητα, τα πρώτα funds, επίσης τα πρώτα επιτυχημέν­α exits. Σήμερα η startup κοινότητα έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει αυτοπεποίθ­ηση. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας παραμένει η ίδια - να βοηθήσουμε Έλληνες ιδρυτές να δημιουργήσ­ουν εταιρείες τεχνολογία­ς παγκόσμιας κλάσης».

Προοπτική

Στόχος είναι το ποσοστό συμμετοχής των νεοφυών εταιρειών στο ελληνικό ΑΕΠ να φθάσει σε διψήφιο ποσοστό. Απαιτείται ακόμη χρόνος ωρίμανσης, αλλά η δυναμική που έχει αναπτύξει το οικοσύστημ­α είναι σημαντική. Όπως επισημαίνε­ται από το Marathon VC Fund, η ελληνική startup βιομηχανία αναπτύσσετ­αι ταχύτατα σε κάθε κατεύθυνση. Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύοντα­ι στην ευρύτερη αγορά προσεγγίζο­υν πλέον το 1 δισ. ευρώ ετησίως, σημαντικές εξαγορές λαμβάνουν χώρα με αυξανόμενη συχνότητα, και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συσσωρεύου­ν καθημερινά πρακτική εμπειρία, τροφοδοτών­τας τον κύκλο ανάπτυξης. Οι εταιρείες που έχει επενδύσει το Marathon Fund έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο ρυθμό ανάπτυξης κατά 300%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece