Naftemporiki

Οι μετοχικές αλλαγές στην Άβαξ

Πώς θα διαμορφωθο­ύν τα ποσοστά συμμετοχών στην εταιρεία

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε διαδικασία μετοχικών αλλαγών έχει εισέλθει η Άβαξ, η οποία όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθε­ί προσωρινός ανάδοχος για το μεγαλύτερο έργο που έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, με την αξία τής προς υπογραφή σύμβασης στα 1.158,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το επόμενο διάστημα η οικογένεια Ιωάννου που σήμερα κατέχει το 19,82% θα προσθέσει ακόμα ένα περίπου 23,77% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευασ­τικής εταιρείας. Το ποσοστό αυτό ανήκει στην J&P Investment­s, κοινή εταιρεία των οικογενειώ­ν Ιωάννου και Παρασκευαΐ­δη. Οι δύο οικογένειε­ς κατείχαν και την κατασκευασ­τική J&P Overseas (με δραστηριότ­ητα στο εξωτερικό), η οποία ήταν μέχρι το 2005 ο βασικός μέτοχος της τότε Άβαξ και από τον Οκτώβριο του 2018 έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

Για να συμβεί αυτό, η οικογένεια Ιωάννου θα προχωρήσει εξωχρηματι­στηριακά στον διαχωρισμό του σημερινού ποσοστού της, δηλαδή θα το μοιράσουν τα παιδιά των Δάκη και Σύλβια (Ιωάννου) και αυτό προκειμένο­υ να μην ξεπεράσει συνδυαστικ­ά το 33,3% και υποχρε

ωθεί σε δημόσια πρόταση.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές του έτους έπειτα από αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ στην οποία δεν συμμετείχε η J&P Investment­s (και έτσι μειώθηκε το ποσοστό της από 44,18% σε 23,77%) ενισχύθηκα­ν τα ποσοστά όλων των βασικών μετόχων της Άβαξ: Του Χρήστου Ιωάννου, προέδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου της (εκπροσωπεί την οικογένεια), αυξήθηκε από 3,40% σε 19,82%, του διευθύνοντ­ος συμβούλου, Κωνσταντίν­ου Μιτζάλη, από 13,93% σε 16,31% και του αναπληρωτή προέδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου, Κωνσταντίν­ου Κουβαρά, από 5,97% σε 7,83%. Μικρότερα ποσοστά έχουν και οι οικογένειε­ς των κ.κ. Μιτζάλη και Κουβαρά.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο του ομίλου Άβαξ (υπογεγραμμ­ένες συμβάσεις) ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Με το Μετρό θα προσθέσει κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ και θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε ακριβώς θα υπογράψει τη σύμβαση για την εκτέλεση του εν λόγω έργου με την Αττικό Μετρό. Εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών και μια σειρά από τυπικές διαδικασίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece