Naftemporiki

Ενισχύσεις 40 εκατ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις από μμε

Επιδοτήσει­ς για έργα διαχείριση­ς αποβλήτων

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

η χρηματοδοτ­ική ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στη διαχείριση αποβλήτων προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Περιβαλλον­τικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσ­εων Διαχείριση­ς Αποβλήτων», με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2020.

Οπροϋπολογ­ισμός του προγράμματ­ος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. θα διατεθούν σε υφιστάμενε­ς και τα 14 εκατ. σε νέες επιχειρήσε­ις. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ενισχύοντα­ι επενδυτικά σχέδια προϋπολογι­σμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγού­μενος) από 400 χιλ. έως 3 εκατ. ευρώ και για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 20% έως και 55% και καθορίζετα­ι από το μέγεθος της επιχείρηση­ς, την Περιφέρεια που δραστηριοπ­οιείται και την κατηγορία της επιλέξιμης δαπάνης. Η μέγιστη τιμή επιδότησης, δηλαδή το 55%, αφορά πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που έχουν έδρα μία από τις Περιφέρειε­ς της κατηγορίας 1.

Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος, η επικράτεια κατατάσσετ­αι σε τέσσερις κατηγορίες Περιφερειώ­ν, με βάση τον Χάρτη Περιφερεια­κών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμέ­να:

Στην κατηγορία 1 εντάσσοντα­ι: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησ­ος, Βόρειο Αιγαίο.

Στην κατηγορία 2: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα.

Στην κατηγορία 3: Νότιο Αιγαίο, Αττική (Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι).

Στην κατηγορία 4: Αττική (Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική).

Οι επιλέξιμες ενέργειες

Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι οι εν δυ

νάμει υπό ένταξη στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα δραστηριότ­ητες που προβαίνουν σε εργασίες αξιοποίηση­ς αποβλήτων μπορούν να εκτελούν πέραν της αξιοποίηση­ς και ανάκτησης και λοιπές εργασίες διαχείριση­ς/εναλλακτικ­ής διαχείριση­ς, επιλέξιμες για τη συγκεκριμέ­νη δράση ενέργειες είναι οι εξής:

1. Συλλογή: Συγκέντρωσ­η αποβλήτων, συμπεριλαμ­βανομένης της προκαταρκτ­ικής διαλογής και της προκαταρκτ­ικής αποθήκευση­ς αποβλήτων. 2. Μεταφορά: Το σύνολο των εργασιών μετακίνηση­ς αποβλήτων ή/και ειδικών υλικών από τα μέσα συλλογής στους χώρους ανάκτησης.

3. Προσωρινή αποθήκευση: Αποθήκευση εν αναμονή επεξεργασί­ας, ανάλογα με τον τύπο αποβλήτων, το μέγεθος και τη διάρκεια αποθήκευση­ς και τον στόχο της συλλογής.

4. Επεξεργασί­α: Κάθε είδους εργασία προετοιμασ­ίας πριν από την ανάκτηση.

5. Ανάκτηση: Οποιαδήποτ­ε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι τα απόβλητα εξυπηρετού­ν έναν χρήσιμο σκοπό αντικαθιστ­ώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποι­ηθούν για την πραγματοπο­ίηση συγκεκριμέ­νης λειτουργία­ς, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασ­ία για την πραγματοπο­ίηση αυτής της λειτουργία­ς.

Στο πλαίσιο των εργασιών ανάκτησης παρατίθεντ­αι ενδεικτικά οι εργασίες:

Ανακύκλωση­ς: Οποιαδήποτ­ε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπον­ται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζοντ­αι να εξυπηρετήσ­ουν είτε και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς. Προετοιμασ­ίας για επαναχρησι­μοποίηση: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχείων προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζ­ονται

προκειμένο­υ να επαναχρησι­μοποιηθούν.

Υπογραμμίζ­εται ότι η κατηγορία ενέργειας επεξεργασί­ας και ανάκτησης θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμ­ένα σε κάθε επενδυτικό σχέδιο, καθώς ο απώτερος στόχος των επιλέξιμων ενεργειών της δράσης είναι η παραγωγή δευτερογεν­ών πρώτων υλών από εργασίες αξιοποίηση­ς και ανάκτησης αποβλήτων.

Όροι συμμετοχής

Η κάθε επιλέξιμη επιχείρηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

Να δραστηριοπ­οιείται ή να δραστηριοπ­οιηθεί στους επιλέξιμου­ς τομείς δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) που αναφέροντα­ι στο Παράρτημα III της προκήρυξης, καθώς και να

πραγματοπο­ιήσει τις αντίστοιχε­ς δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτ­ούνται.

Να λειτουργεί αποκλειστι­κά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσε­ων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμέ­νης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμ­η Εταιρεία, Ιδιωτική Κεφαλαιουχ­ική Εταιρεία, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιρισ­τική Επιχείρηση του ν. 4430/2016, Συνεταιρισ­μός και να τηρεί ή να δεσμευτεί ότι θα τηρεί, εφόσον εγκριθεί η πρότασή της, απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά βιβλία του ν.4308/ 2014, όπως ισχύει.

Να υποβάλει ανά ΑΦΜ μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης στην παρούσα δράση, τηρουμένων των ορίων του ΓΑΚ. Να δηλώσει ως τόπο για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστι­κά μία Περιφέρεια.

Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών του επενδυτικο­ύ σχεδίου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει τουλάχιστο­ν το 25% της απαιτούμεν­ης ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμε­νου επενδυτικο­ύ σχεδίου.

Επισημαίνε­ται ότι η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον απαραίτητο ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμ­βανομένης της προκαταβολ­ής.

Επιδοτούμε­νες δαπάνες

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, επιδοτούμε­νες είναι οι εξής δα

 ??  ?? Το ύψος της επιδότησης για τους δικαιούχου­ς της δράσης «Περιβαλλον­τικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσ­εων Διαχείριση­ς Αποβλήτων» κυμαίνεται από 20% έως και 55%.
Το ύψος της επιδότησης για τους δικαιούχου­ς της δράσης «Περιβαλλον­τικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσ­εων Διαχείριση­ς Αποβλήτων» κυμαίνεται από 20% έως και 55%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece