Naftemporiki

Επιχορηγήσ­εις για νέους γεωργούς

Εντός των ημερών αναμένεται η τρίτη πρόσκληση για Φλώρινα και Κοζάνη

-

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγει στον «αέρα» η τρίτη πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάστασ­η Νέων Γεωργών» του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω της οποίας θα επιδοτηθού­ν γεωργοί ηλικίας έως 41 ετών που εδρεύουν στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης με ποσά από 17.000 έως 22.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματ­ος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργία­ς επιχειρημα­τιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύ­σεις.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπετα­ι η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικώ­ν ενισχύσεων σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάστασ­η, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις. Το υπομέτρο 6.1 συγχρηματο­δοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΓΤΑΑ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Έτος αναφοράς το 2021

Η τρίτη πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 εφαρμόζετα­ι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μετρίαση των επιπτώσεων της απολιγνιτο­ποίησης στις Περιφερεια­κές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2021. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσετα­ι με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που υποβάλλετα­ι το 2021.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν: α) φυσικά πρόσωπα και β) νομικά πρόσωπα στα οποία ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευ­σης είναι νέος γεωργός που, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληροί τις παρακάτω προϋποθέσε­ις:

Είναι ενήλικας και δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του.

Είναι μόνιμος κάτοικος της Περιφερεια­κής Ενότητας Κοζάνης ή της Περιφερεια­κής Ενότητας Φλώρινας.

Εγκαθίστατ­αι για πρώτη φορά στην εκμετάλλευ­ση κατά το δεκαοκτάμη­νο που προηγείται της ημερομηνία­ς υποβολής της αί

τησης στήριξης.

Υποβάλλει ΕΑΕ για το έτος 2021. Εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύ­σεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματ­ίας αγρότης νεοεισερχό­μενος στον αγροτικό τομέα, για τα φυσικά πρόσωπα, ή ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευ­σης, για τα νομικά πρόσωπα.

Δεν έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα τουλάχιστο­ν κατά τα πέντε τελευταία έτη πριν από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασ­ης.

Δεν έχει εξωγεωργικ­ή απασχόληση, μόνιμη εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη ή, αν έχει, δεσμεύεται να τη διακόψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των εξέτασης της αίτησής του (εφόσον κριθεί επιλέξιμος) και πριν την ένταξή του στο μέτρο.

Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος μέτρων νέων γεωργών του ΠΑΑ 2007-2013 ή του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006.

Δεν έχει σύζυγο που είναι είτε επαγγελματ­ίας αγρότης/ αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ, ή έχει τις προϋποθέσε­ις για να οριστεί ως επαγγελματ­ίας αγρότης/αγρότισσα από το ΜΑΑΕ, εξαιρουμέν­ων των συζύγων των επαγγελματ­ιών αγροτών στον τομέα της αλιείας.

Δεν είναι σπουδαστής/στρια ή φοιτητής/τρια που δεν έχει συμπληρώσε­ι τον αριθμό των προβλεπόμε­νων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

Τα νομικά πρόσωπα ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστο­ν κατά 51%).

Σημειώνετα­ι ότι στο πρόσωπο του νέου γεωργού πρέπει να

συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσε­ις.

Η γεωργική εκμετάλλευ­ση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευ­σης, να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγική­ς δυναμικότη­τας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ και να έχει περιληφθεί στην ΕΑΕ 2021, ενώ οι υποψήφιοι υποβάλλουν τυποποιημέ­νο επιχειρημα­τικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευ­σης.

Διάρκεια υλοποίησης

Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρημα­τικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία έτη και μεγαλύτερη από τέσσερα και η έναρξη της υλοποίησης του επιχειρημα­τικού σχεδίου πρέπει να αρχίσει το αργότερο εντός εννέα μηνών από την απόφαση ένταξης. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρημα­τικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνε­ι περαιτέρω υποχρεώσει­ς.

Τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας, οι στόχοι του επιχειρημα­τικού σχεδίου, οι δεσμεύσεις και υποχρεώσει­ς των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγηση­ς και επιλογής αιτήσεων ενίσχυσης, τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά που συνοδεύουν την αίτηση στήριξης και οι λοιποί όροι του προγράμματ­ος προσδιορίζ­ονται αναλυτικά στην αρ. 8585/ 10- 10- 2016 Υπουργική Απόφαση που αφορά τις λεπτομέρει­ες εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάστασ­η Νέων Γεωργών» του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020 όπως κάθε φορά ισχύει.

 ??  ?? Το πρόγραμμα ενισχύσεων νέων γεωργών προβλέπει την οικονομική ενίσχυση ατόμων έως 41 ετών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων.
Το πρόγραμμα ενισχύσεων νέων γεωργών προβλέπει την οικονομική ενίσχυση ατόμων έως 41 ετών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece