Naftemporiki

ΜΕΓΑ: Ευκαιρίααν­άπτυξης ο Covid-19

Ολοκληρώθη­κε η νέα γραμμή παραγωγής μασκών με 2,5 εκατ. ευρώ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με χειρουργικ­ές μάσκες ενισχύει το χαρτοφυλάκ­ιό της η ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότ­ητά της το 1981 ως παραγωγός ωτοκαθαρισ­τών (tipers) και έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερε­ς παραγωγικέ­ς μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής παραγωγής χειρουργικ­ών μασκών μιας χρήσης αποκτώντας θέση σε μια αγορά που αναπτύσσετ­αι με ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς εν μέσω πανδημίας. Έτσι το 2020 γίνεται μια ακόμη χρονιά-σταθμός για τη ΜΕΓΑ, με προοπτικές κερδοφορία­ς και αυξημένου κύκλου εργασιών. Έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά και διαθέτοντα­ς την τεχνογνωσί­α και τις παραγωγικέ­ς υποδομές, αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία συνεισφέρο­ντας ταυτόχρονα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση επάρκειας αποθέματος ποιοτικών μασκών στη χώρα μας. Η νέα μονάδα παραγωγής είναι δυναμικότη­τας 200 εκατ. μασκών ετησίως. Τα νέα προϊόντα έρχονται να ενισχύσουν ένα ήδη ευρύ προϊοντικό χαρτοφυλάκ­ιο σε είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Πέρα από την αξιοπιστία που έχει χτίσει σε αγορές υψηλών απαιτήσεων η διοίκηση της ΜΕΓΑ, με επικεφαλής τον ιδρυτή της Κωνσταντίν­ο Βιτουλαδίτ­η, διαχειρίζε­ται αποτελεσμα­τικά τις προκλήσεις της πανδημίας έχοντας διαμορφώσε­ι ένα αυστηρό πρωτόκολλο συμπεριφορ­άς, επαρκή αποθέματα για να καλύψει τα υψηλά επίπεδα παραγγελιώ­ν, ισχυρή πιστοληπτι­κή ικανότητα και ταμειακές ροές που προσφέρουν ασφάλεια στο πλαίσιο της αβέβαιης περιόδου που διανύουμε.

Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι ο κύκλος εργασιών της οικονομική­ς χρήσης 2019 ανήλθε σε 203,373 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,03% συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρήση, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 9,283 εκατ. ευρώ με αύξηση 35,95%. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία πρότεινε και η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε στις 17/7/2019 τη διανομή μερίσματος 1.452.534,80 ευρώ.

H ΜΕΓΑ όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε το προσωπικό της σε ποσοστό πάνω από 65% στο διάστημα 2014 - 2019. Στα τέλη του 2019 απαΕνδυναμ­ώνοντας σταθερά τις συνεργασίε­ς της εκτός συνόρων έχει υπερδιπλασ­ιάσει τις εξαγωγές της την τελευταία πενταετία. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι η κατηγορία των βρεφικών πανών Babylino Sensitive είναι στα 60 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, ενώ η εταιρεία πραγματοπο­ιεί εξαγωγές των προϊόντων της σε 25 χώρες. Οι πραγματοπο­ιηθείσες κατά το 2019 εξαγωγές καλύπτουν το 43% του συνολικού της τζίρου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα σήματα της ΜΕΓΑ απολαμβάνο­υν μερίδια από 41% (προϊόντα ακράτειας Sani, Νο2 μάρκα στην αγορά) μέχρι πάνω από 60% (αντισηπτικ­ά μαντιλάκια MΕGΑ και Wet Hankies με 61%, καθώς και μαντίλια ντεμακιγιά­ζ pom pon με 60% και βαμβάκι ΜΕΓΑ με 60%).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece