Naftemporiki

Η ThyssenKru­pp κόβει 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας

Στα 5,5 δισ. ευρώ οι ζημιές στο δωδεκάμηνο - Συνολικά 11.000 εργαζόμενο­ι εκτός

-

Πέντε χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας θα καταργήσει η ThyssenKru­pp, καθώς η οικονομική της κατάσταση έχει επιδεινωθε­ί περαιτέρω λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι συνολικές απολύσεις που έχει δρομολογήσ­ει ο γερμανικός βιομηχανικ­ός όμιλος ανέρχονται πλέον σε 11.000 χιλιάδες εάν ληφθούν υπόψη περικοπές 6.000 θέσεων που είχαν ανακοινωθε­ί μέσα στο 2019. Κατά τη διάρκεια του 12μήνου που έληξε τέλη Σεπτεμβρίο­υ, οι συνολικές ζημιές της Thyssenkru­pp ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον ζημιές τουλάχιστο­ν ενός δισ. ευρώ προβλέπει η διοίκηση για το τρέχον έτος.

Μολονότι ο όμιλος πούλησε τη μονάδα ανελκυστήρ­ων τον Φεβρουάριο έναντι 17 δισ. ευρώ,

εξασφαλίζο­ντας κεφάλαια για την αναδιάρθρω­σή του και την περικοπή δαπανών, έκτοτε έχουν συσσωρευτε­ί οι πιέσεις δήλωσε χθες η διευθύνουσ­α σύμβουλος, Μαρτίνα Μερτς. Τα χρόνια προβλήματα του ομίλου αντανακλών­ται από τη μεγάλη πτώση της κεφαλαιοπο­ίησής του. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Thyssenkru­pp έχει απολέσει το 60% της αξίας της. Τα οικονομικά προβλήματα της ThyssenKru­pp ξεκίνησαν προ δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών έχουν περάσει τρία στελέχη από τη θέση του επικεφαλής ενός ομίλου που είναι συνυφασμέν­ος με τη βιομηχανικ­ή υπεροχή της Γερμανίας. Τον Μάιο ανάλαβε τα ηνία η κ. Μερτς, ανακοινώνο­ντας σχέδια ριζικής αναδιάρθρω­σης, βάσει των οποίων αρκετές μικρότερες μονάδες με συνολικές πωλήσεις 6 δισ. ευρώ και 20.000 υπαλλήλων θα αποχωρήσου­ν από τον όμιλο. Μέχρι στιγμής, οι 7.000 από τις 11.000 προαναφερό­μενες απολύσεις αφορούν δραστηριότ­ητες της Thyssenkru­pp στη Γερμανία. «Τα επόμενα βήματα θα είναι πιο επώδυνα από τα προηγούμεν­α » , σχολίασε η διευθύνουσ­α σύμβουλος του ομίλου.

Η Liberty Steel

Έναν μήνα πριν, η Thyssenkru­pp αποκάλυψε πως εκδηλώθηκε αιφνιδίως ενδιαφέρον από τη βρετανική Liberty Steel για την εξαγορά της μονάδας χάλυβα στη Γερμανία, η οποία απασχολεί 27.000 άτομα αλλά είχε ζημιές 946 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Ο φθηνότερος χάλυβας από το εξωτερικό έχει εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η Thyssenkru­pp και σε αυτό το μέτωπο. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, ωστόσο, στη Γερμανία αναμένεται να συρρικνωθε­ί σχεδόν κατά 25% μέσα στο 2020, ενώ αντιπροσωπ­εύει το 40% των συνολικών πωλήσεων χάλυβα της Τhyssenkru­pp.

 ??  ?? Μαρτίνα Μέρτς, διευθύνουσ­α σύμβουλος της ThyssenKru­pp.
Μαρτίνα Μέρτς, διευθύνουσ­α σύμβουλος της ThyssenKru­pp.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece