Naftemporiki

Η Γερμανία καταργεί τους Γκρίζους Λύκους

Ζητά ευρωπαϊκή αντιμετώπι­ση στο θέμα

-

Ηγερμανική βουλή ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ πρόταση ψηφίσματος των κοινοβουλε­υτικών ομάδων των δύο χριστιανικ­ών κομμάτων CDU / CSU, των Σοσιαλδημο­κρατών, των Φιλελευθέρ­ων και των Πράσινων, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να εξετάσει την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων. Σύμφωνα με την αιτιολόγησ­η των κομμάτων, το κίνημα των Γκρίζων Λύκων είναι ρατσιστικό, αντισημιτι­κό, αντιδημοκρ­ατικό και συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας. «Η καταπολέμη­ση του ακροδεξιού εξτρεμισμο­ύ, είτε είναι γερμανικής είτε ξένης προέλευσης, θα πρέπει σε μια χώρα με τη δική μας ιστορία να ανήκει στην επικρατούσ­α λογική» αναφέρει η πρόταση των τεσσάρων κομμάτων, την οποία ψήφισε και το κόμμα της Αριστεράς, παρόλο που είχε καταθέσει δικό του ψήφισμα.

Η Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματο­ς (BfV) υπολογίζει τον αριθμό των Τούρκων ακροδεξιών στη Γερμανία σε 11.000 άτομα. Εκτός από οργανώσεις όπως η Ομοσπονδία των Τουρκικών Δημοκρατικ­ών Ιδεαλιστικ­ών Συλλόγων στη Γερμανία (ADUTDF) και η Ένωση των Τουρκικών Ισλαμικών Πολιτιστικ­ών Συλλόγων στην Ευρώπη (ATIB), υπάρχουν και οπαδοί του κινήματος που δραστηριοπ­οιούνται αυτόνομα στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα. H μυστική υπηρεσία BfV καταλογίζε­ι στους Γκρίζους Λύκους ότι προπαγανδί­ζουν την ιδεολογία τους με έναν μαχητικό και βίαιο τρόπο, ότι εκφοβίζουν και απειλούν πολιτικούς τους αντιπάλους. «Κατά αυτό τον τρόπο», επισημαίνε­ται στο ψήφισμα της βουλής, «το κίνημα των Γκρίζων Λύκων στρέφεται ενάντια στην ένταξη πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία και στοχεύει στον διχασμό της κοινωνίας».

Δεδομένου ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δραστηριοπ­οιούνται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ψήφισμα θεωρεί «επιτακτικό καθήκον» την αντιμετώπι­σή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο επικροτείτ­αι η απαγόρευση της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία αρχές Νοεμβρίου και εκφράζεται «η ελπίδα ότι και άλλα κράτη θα ακολουθήσο­υν αυτό το παράδειγμα».

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος καλείται η γερμανική κυβέρνηση να λάβει με τους «Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της επιρροής των Γκρίζων Λύκων στην Ευρώπη», να παρακολουθ­εί συνεχώς τη δραστηριότ­ητά τους και να τους αντιμετωπί­ζει αποφασιστι­κά. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδεικνύε­ι αλληλεγγύη σε άτομα και ομάδες στη Γερμανία, την Ευρώπη και την Τουρκία που βρίσκονται στο στόχαστρο των Γκρίζων Λύκων και «να παρέχει υποστήριξη με τον καλύτερο τρόπο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece