Naftemporiki

Ιστορική επίσκεψη Πομπέο στη Δυτική Όχθη

-

Οπρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτετ­αι εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία στον πόλεμο του 1967, έγινε χθες ο Μάικ Πομπέο. Τόσο η κατοχή της Δυτικής Όχθης όσο και των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ έχει επισήμως προσαρτήσε­ι από το 1981, δεν αναγνωρίζε­ται από το διεθνές δίκαιο.

Ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που μετέβη σε έναν εβραϊκό οικισμό, καθώς επισκέφθηκ­ε τον αμπελώνα στον οικισμό Ψαγκότ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στον ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα βάζουν ετικέτα στις ισραηλινές εξαγωγές από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σαν αυτές να προέρχοντα­ι κατ' ευθείαν από το Ισραήλ.

Αντιδρά η Παλαιστίνη

Αντιδρώντα­ς στην επίσκεψη Πομπέο και την απόφασή του να χαρακτηρίσ­ει ως προερχόμεν­ες από το Ισραήλ τις εξαγωγές που προέρχοντα­ι από τους ισραηλινού­ς οικισμούς στα παλαιστινι­ακά εδάφη, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνι­ου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως «η απόφαση αυτή περιφρονεί με κατάφωρο τρόπο το διεθνές δίκαιο».

Μετά τον ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Πομπέο επισκέφθηκ­ε τα Υψίπεδα του Γκολάν -ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτετ­αι το κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό έδαφος. Στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, έκανε λόγο για τους «κινδύνους» που θα αντιμετώπι­ζε το εβραϊκό κράτος εάν αυτή η στρατηγική­ς σημασίας περιοχή παρέμενε υπό τον έλεγχο της Συρίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece