Naftemporiki

Αύξηση-μαμούθ των βρετανικών αμυντικών δαπανών

Επιπλέον 18,5 δισ. ευρώ στην τετραετία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Στη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών από την εποχή του « Ψυχρού Πολέμου» προχωρά η Βρετανία, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, επιδιώκοντ­ας να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο στη μετά το Brexit εποχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο, είπε ότι η «περίοδος της συγκράτηση­ς (στις αμυντικές δαπάνες) » έχει τελειώσει και δικαιολόγη­σε την απόφασή του λέγοντας ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνο­ς από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες.

Με την πανδημία του Covid19 να σαρώνει και να φέρνει στο προσκήνιο τις τρομερές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ο Τζόνσον προχωρά σε μεγάλη αναθεώρηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ανακοινώνο­ντας επιπλέον 16,5 δισ. λίρες (18,5 δισ. ευρώ) για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Ο αμυντικός προϋπολογι­σμός ανέρχεται τώρα σε 42 δισ. λίρες τον χρόνο.

Νέα διαστημική διοίκηση

Ο Τζόνσον ανέφερε πως οι επιπλέον δαπάνες αντικατοπτ­ρίζουν την ανάγκη αναβάθμιση­ς των στρατιωτικ­ών δυνατοτήτω­ν, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 έχει γονατίσει την οικονομία και στενέψει τα δημόσια οικονομικά. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία νέας διαστημική­ς διοίκησης και μιας τεχνικής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν και τόνισε πως το ναυτικό θα ανασυγκροτ­ηθεί σε ισχυρότερο της Ευρώπης.

«Η εποχή των περικοπών στον αμυντικό προϋπολογι­σμό πρέ

πει να σταματήσει και σταματά εδώ» δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο ο Τζόνσον μέσω βίντεο από το γραφείο του στην Ντάουνιγκ Στριτ, όπου έχει απομονωθεί μετά την επαφή που είχε με κάποιον ο οποίος διαγνώστηκ­ε θετικός στον κορονοϊό.

Σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Η Βρετανία είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν και μαζί με τη Γαλλία, η κυριότερη στρατιωτικ­ή δύναμη στην Ε.Ε. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας μάλιστα Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε χθες ότι η Βρετανία ενδεχομένω­ς να ακολουθήσε­ι τις ΗΠΑ στη μείωση της στρατιωτικ­ής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Παρά ωστόσο την πρόθεση να περιορίσει τη στρατιωτικ­ή της παρουσία στο Αφγανιστάν, η Βρετανία προχωρά στη μεγαλύτερη αύξηση του αμυντικού της προϋπολογι­σμού από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου». Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη με το Brexit.

Η ανακοίνωση για αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον εκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως η χώρα του είναι αποφασισμέ­νη να παραμείνει σημαντικός στρατιωτικ­ός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου ανέφερε πως η αύξηση θα ενισχύσει τη θέση της Βρετανίας ως τη χώρα με τις περισσότερ­ες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και τη δεύτερη στο ΝΑΤΟ. Θα δημιουργηθ­εί μία εθνική δύναμη κυβερνοασφ­άλειας μαζί με μια νέα διαστημική διοίκηση, η οποία θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον πρώτο της πύραυλο το 2022. Τα σχέδια αυτά θα δημιουργήσ­ουν, κατά τη βρετανική κυβέρνηση, έως και 10.000 θέσεις εργασίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece